ΣΕΡΒΙΑ: Νέος Πατριάρχης ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ Πορφύριος

Ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ.κ. Πορφύριος εξελέγη νέος Πατριάρχης Σερβίας.
Ο κατά κόσμον Πραβοσλάβ Πέριτς γεννήθηκε στο Μπέτσεη (Βecej) της Βοϊβόντινας της Γιουγκοσλάβίας στις 22 Ιουλίου 1961. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1986. Στις 21 Απριλίου 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Ιουνίου 1986 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1990. Από το 1986 μέχρι το 1990 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κόβιλ (στην Επισκοπή Μπάτσκας). Στις 13 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Μπάτσκας. Το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

Νωρίτερα

Στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα, στο Βρατσάρ πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου Πατριάρχη της Σερβίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια.

Η εκλογή είναι σημαντική για την ενότητα της Εκκλησίας, αφού από τη στάση του νέου Πατριάρχη θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της Σερβικής Εκκλησίας με την Μόσχα, το Φανάρι, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.

Στη διαδικασία εκλογής της Ιεραρχίας προέδρευσε ο Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος, ενώ η τέλεση της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου
Δείτε φωτογραφίες από το Πατριαρχείο Σερβίας:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα από πρώην καπνιστές
Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα από πρώην καπνιστές

Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να συμβουλέψει έναν καπνιστή να αποχωριστεί αυτή τη βλαβερή συνήθεια, από έναν πρώην εραστή...

Close