Σε δύσκολη θέση η Τουρκία: Η Ελλάδα με τα Rafale θα ελέγχει Αιγαίο & Α.Μεσόγειο

“Οι στόχοι της Ελλάδας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα αεροπορική της δύναμη θα έδινε στην ελληνική πολεμική αεροπορία (ΠΑ) ένα τρομερό  πλεονέκτημα έναντι του Τούρκου αντιπάλου της μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020”, δηλώνει ο ειδικός αμυντικός αναλυτής Paul Iddon.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι  εγκλωβισμένες σε μια τεταμένη και επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα γεώτρησης υδρογονανθράκων και την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων συνόρων τους,τονίζει το περιοδικό.

Η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της Γαλλία για επερχόμενη συμφωνία αγοράς αεροσκαφών, που θα περιλαμβάνει την προμήθεια γαλλικών αεροσκαφών Dassault Rafale 4++ γενιάς.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι Γαλλία και Ελλάδα έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση 18 μαχητικών Rafale, ενώ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Η ελληνική ΠΑ διαθέτει έναν μικρό στόλο 43 Mirage 2000-5 γαλλικής κατασκευής, τα οποία αποτελούν φόβητρο της τουρκικής αεροπορίας λόγω των “προσόντων τους”.

Οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές,  βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο να εκφράζουν την εκτίμηση ότι «εντός του 2020 θα έχει ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία».

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολύ μεγάλο deal. Με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει, η συμφωνία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο προβλέπει τη δωρεά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας προς την ελληνική, και το δεύτερο την αγορά δέκα ολοκαίνουργιων Rafale από την Ελλάδα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Καστοριά: Εορτή Ανακομιδής Λειψάνων Αγίου Νεκταρίου

Ιερό του Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ

Close