Σε επιφυλακή ο Στρατός σε ολόκληρη την παραμεθόριο: Σοβαρά τα ερωτήματα για το σημερινό περιστατικό

Oσο περνάνε οι ώρες, όλο και περισσότερα είναι τα ερωτήματα για το σημερινό περιστατικό με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς.
Οπως όλα δείχνουν, το ζήτημα λύθηκε άρον-άρον και υπήρχε επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο, για θεωρηθεί το ζήτημα λήξαν. Πηγές του υπουργείου Άμυνας έλεγαν ότι προτού ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή τους είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Αρα το σενάριο να υπήρχε επικοινωνία με τον Ρ. Τ. Ερτογάν είναι πολύ πιθανό.
Η πολύωρη άρνηση του ΥΠΕΘΑ και συνεπώς του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ να ανακοινώσει επίσημα το τι έγινε σήμερα τις πρωινές ώρες στον νότιο τομέα του Έβρου πυροδότησε όργιο φημών και φυσικά παραπληροφόρηση. Η ενημέρωση καθυστέρησε αρκετές ώρες και σίγουρα δεν έγινε τυχαία.
Σε ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρεται ότι ο ένας στρατιωτικός είχε χαθεί και ο δεύτερος είχε βγει σε αναζήτησή του και ότι η παράδοση τους στις στρατωτικές αρχές ολοκληρώθηκε στις 18:30, ενώ για το θέμα επικοινώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.
Οι δύο Τούρκοι ήταν ένας ανθυπολοχαγός και ένας λοχίας. Σύμφωνα με το ΓΕΣ ο Λοχίας οπλοφορούσε και είχε χαθεί στην περιοχή ενώ ο αξιωματικός είχε σπεύσει σε αναζήτηση του πρώτου άοπλος. Σύμφωνα με πληροφορίες το όπλο και το κινητό του πρώτου δεν επιστράφηκαν.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο στρατιωτικοί κρατούνταν στο Στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό Φερών, όσο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους.
Όπως αναφέρει το ΓΕΣ για το θέμα επικοινώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Το περιστατικό συνέβη έξι μήνες περίπου μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν φυλακισμένοι για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.
Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται τα ελληνικά περίπολα και φυλάκια σε ολόκληρη την παραμεθόριο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τα εξής:
«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 11:00, στην Περιοχή Ευθύνης της 12 Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ), πλησίον του χωρίου Φέρες, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους, εντοπίστηκε από ελληνική περίπολο, Τούρκος έφεδρος υπαξιωματικός, φέροντας τον ατομικό οπλισμό του άνευ πυρομαχικών. Περί τις 14:00, εντοπίστηκε στην ίδια περίπου περιοχή και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός), ο οποίος δεν έφερε οπλισμό, ούτε πυρομαχικά.
Σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους. Στους 2 Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. Διαπιστώθηκε η υψηλή ετοιμότητα, η άμεση αντίδραση των ελληνικών τμημάτων προκάλυψης, καθώς και η σωστή λειτουργία του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου. Κατόπιν επαφής των Διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης, ολοκληρώθηκε η παράδοση των 2 στρατιωτικών στην Τουρκία στις 18:30.
Για το θέμα επικοινώνησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Συνταγματάρχης (ΤΘ) Μιχαήλ Ψαρομιχαλάκης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ»
Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ της Θράκης
Σε επιφυλακή παραμένουν μέχρι και αυτή την στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο, μετά την σύλληψη το μεσημέρι δύο Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή των Φερών.
Αν και υπήρχε υποβάθμιση του γεγονότος, καθώς πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι «Το επεισόδιο έχει λήξει», οι πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι αρκετά τμήματα του στρατού μας τόσο στην ΧΙΙ Μεραρχία της Αλεξανδρούπολης όσο και στην XVI Μεραρχία του Διδυμοτείχου, παραμένουν σε επιφυλακή με στελέχη από το μεσημέρι της Κυριακής να έχουν κληθεί εσπευσμένα και να βρέθηκαν στις μονάδες τους όπου παραμένουν μέχρι τώρα. Επίσης, άλλοι στρατιωτικοί έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται… στάντ μπάι, μήπως χρειαστεί να βρεθούν εσπευσμένα στους χώρους ευθύνης τους.
Σε επιφυλακή επίσης σε όλο το μήκος του νομού Έβρου, παραμένουν τα Τμήματα Χρονικής Ετοιμότητας, πιο γνωστά ως ΤΧΕ, αφού φαίνεται ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο της σύλληψης μετά από ανταλλαγή πυρών ενός δόκιμου ανθυπολοχαγού και ενός λοχία στην περιοχή των Φερών, θεωρείται και είναι πολύ σοβαρό.
Η ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου
Με μια λακωνική ανακοίνωση το τουρκικό Γενικό Επιτελείο επιβεβαιώνει το περιστατικό στον Έβρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δυο Τούρκοι στρατιωτικοί που παρακολουθούσαν παράτυπους μετανάστες, πέρασαν στις 11 το πρωί τα σύνορα με την Ελλάδα και συνελήφθησαν από ελληνικό περίπολο.
Το στρατιωτικό προσωπικό που κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές επεστράφη στις 18: 30 μετά από διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.
Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και για να λέμε την αλήθεια, κάτι μας… βρωμάει, κάτι ίσως μας κρύβουν.
ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Προκλητικός ο Α. Τσίπρας: «Ακραία τα χθεσινά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία»

Υπεραμύνθηκε ωστόσο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε...

Close