Σε ύψιστο συναγερμό είναι οι ελληνικές, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι αιγυπτιακές δυνάμεις ενόψει της ασκήσεως «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας, κυρίως όμως λόγω της μεγάλης πρόσφατης κόντρας Ουάσιγκτον–Άγκυρας για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η οποία είναι άγνωστο το που ακριβώς θα… εκτονωθεί.Το «παιχνίδι» άνοιξε η τουρκική πολεμική αεροπορία με αυξημένο αριθμό παραβιάσεων ειδικά στην περιοχή ανάμεσα σε Λέσβο, Χίο, Μυτιλήνη με σχηματισμούς COMAO.
Η ελληνική δύναμη νήσων ΑΣΔΕΝ έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις μονάδες σε όλα τα νησιά μας, ενώ και η διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων έχει τους άνδρες της πλήρως «ετοιμοπόλεμους», λόγω του μεγάλου αριθμού Τούρκων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση επίδειξη σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 90 χιλιάδες Τούρκοι από στρατό ξηράς ναυτικό και αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων SAT-SAS, της ταξιαρχίας πεζοναυτών στην Φώκαια, της 1ης τουρκικής Ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών από την Καισάρεια, τις μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ στην Κεσάνη, τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες όπως η 1η, η 95 και άλλες στην Α.Θράκη, τον τουρκικό στόλο μαζί με τις αεροπορικές πτέρυγες σε Ντάλαμαν , Μπαλίκεσιρ κά, θα συμμετάσχουν σε κάτι που ονομάζεται «πρόβα πολέμου» για τους υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις ανταποκρίνονται σε πραγματικά σενάρια που αφορούν επιδιώξεις της Άγκυρας δεν υλοποιούνται «για τα μάτια του κόσμου», καταδεικνύοντας ότι οι νέο-οθωμανοί κάτι ύποπτο ετοιμάζουν με κατεύθυνση την Α.Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται εδώ και ημέρες σε άκρως υψηλό στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να διασφαλίσουν τα θαλάσσια οικόπεδα τους και την ΑΟΖ από τον Ερντογάν.
Προχθές το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε άσκηση προσομοίωσης επιθέσεων σε υποδομές εξόρυξης φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ .
Η άσκηση περιελάμβανε συντονισμένες επιχειρήσεις μεταξύ δεκάδων ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών και ενσωμάτωσε ακόμη και μια δοκιμή πυραύλων ενάντια σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σκάφος.
Η ισραηλινή άσκηση «Raging Sea», αποτελεί συνέχεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που υλοποιήθηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο με τον κυπριακό στρατό.
Ο Ισραηλινός Στρατός και ο στρατός των ΗΠΑ στις 14 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την επωνυμία Juniper Falcon 2019, οι οποίες αφορούσαν εκτός όλων των άλλων, την επικείμενη τουρκική άσκηση και τυχόν πολεμικά επεισόδια εντός των ισραηλινών χωρικών υδάτων.
Στην άσκηση συμμετείχαν στρατιώτες από τον αμερικανικό στρατό και στρατιώτες από διάφορα τμήματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων IDF, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών.
Ο Ισραηλινός Ταξίαρχος Ran Kochav, διοικητής της αεράμυνας δήλωσε: «Οι στόχοι των κοινών ασκήσεων ήταν η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων και η διαλειτουργηκότητα σε διαδικασίες εντολών και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με στόχο να εμβαθύνουν στην συνεργασία μεταξύ των δύο δυνάμεων».
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν και το αιγυπτιακό ναυτικό να ετοιμάζεται να «απλωθεί» στην Α.Μεσόγειο εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ την επόμενη εβδομάδα, αναμένοντας τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ Αιγύπτιοι κομάντος θα βρίσκονται πάνω στα πλοία με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό έτοιμοι δια πάν ενδεχόμενο.
Η τεράστια συμμαχία λόγω του αγωγού East Μed στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ενισχύσει τους αμυντικούς και διπλωματικούς δεσμούς ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.
Θα μπορούσαμε όμως να είχαμε πολεμική αντίδραση κατόπιν κοινής συνεννόησης των τεσσάρων χωρών σε πιθανή ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην Α.Μεσόγειο;
Αυτό το ερώτημα έχει τεθεί από πολλούς και αναμένει επί του πεδίου της «μάχης» απάντηση.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι τόσα πολλά τα χρήματα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή που θα δικαιολογούσαν ακόμη και μίνι πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία.
Σύμφωνα το αμερικανικό ινστιτούτο Atlantic Council, οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχουν τόσο στην ασφάλεια της Ευρώπης όσο και στην αδιάλειπτη ροή ενεργειακού εφοδιασμού των κρατών της.
«Ωστόσο, η αισιοδοξία πρέπει να μετριάζεται με προσοχή. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το EMGF είναι ένα σημαντικό εμπόδιο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο», αναφέρεται, δείχνοντας τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών ειδικών που σε πρώτο χρόνο δεν θέλουν να εμπλακούν, άρα το βάρος πέφτει στους ώμους των ηγετών Ελλάδος, Αιγύπτου, Ισραήλ και Κύπρου.
Εκτός και αν ο Ερντογάν προβεί σε χονδροειδή πρόκληση που θα δώσει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να ξεκινήσουν το σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας ενόψει Κουρδιστάν.
Τα σχόλια είναι κλειστά.