Σταυρός- ψωμί
Το βράδυ της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού (του Σταυρού), όπως και παραμονές Χριστουγέννων,σύμφωνα με την ξηρομερίτικη παράδοση,
κόβουμε σταυρό, δηλ.ψωμί σε σχήμα σταυρού, (με νηστήσιμα φαγητά).
Δείτε πώς γίνεται:
Υλικά
Προζύμι
2. 1/2- 3 κούπες νερό
1 1/2 κουτ.γλυκού μαγιά ξηρή
Ή 1 μαγιά νωπή.
3 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό.
Αλεύρι όσο πάρει ( περίπου 1 κιλό)
5 αμύγδαλα ή καρύδια
Λίγο σουσάμι.
Εκτέλεση
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό στο προζύμι και το διαλύουμε (ένα βιδωτό μπολάκι βολεύει).
Διαλύουμε τη μαγιά με ένα κουτ.γλυκού ζάχαρη σε μισή κούπα ζεστό νερό.
Την ρίχνουμε στο προζύμι κι αφήνουμε να φουσκώσει.
Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το προζύμι κι ανακατεύουμε.
Έπειτα το αλεύρι σιγά- σιγά ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με βαμβακερή πετσέτα.
Μιάμισυ ώρα μετά περίπου,χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο μπαλάκια,σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνουμε ελαφρά να φύγει ο αέρας και πλάθουμε σε μακρόστενα.
Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 32 .
Χωρίζουμε τις άκρες (στο πρώτο φρατζολάκι) και γυρνάμε προς τα πάνω.
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο φρατζολάκι.
Τοποθετούμε σταυρωτά πάνω από το πρώτο.
Βάζουμε στις ενώσεις των γυρισμάτων αμύγδαλο ή καρύδι.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αφήνουμε γύρω στα δέκα λεπτά και πατάμε στο κέντρο με την «ύψωση»(σφραγίδα).
Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να “γίνει” για 1 ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45′- 60′.
Τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα.
3 κούπες νερό, βάζουμε για εξτρα στολίδια (κεντήδια).
Στο χριστουγεννιάτικο (παραμονές) βάζουμε και φλουρί.
Τα σχόλια είναι κλειστά.