Στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Οριστικοποιείται η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ δρομολογούνται και οι τελικές εξελίξεις για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Η Ελλάδα προχωράει σε διπλωματική και εξοπλιστική αντεπίθεση, με κινήσει που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ωστόσο, παραμένουν καθοριστικές για τη βελτίωση και ενίσχυση της γεωπολιτικής αξίας της χώρας και τη δύναμης αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Το νομοσχέδιο με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021.

Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Με την διαδικασία του «επείγοντος» αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Σύμφωνα με τον προγραμματισμός των εργασιών της Βουλής το νομοσχέδιο αυτό θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (σε τρεις όμως συνεδριάσεις).

Στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με βάση το άρθρο 142Α του ΚτΒ σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.

“Αιτία πολέμου” για τους Τούρκους η επέκταση
Όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, στα ”κάγκελα” βρίσκονται οι Τούρκοι μετά την σημαντική και ιστορική απόφαση της Αθήνας. Όπως σας ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, στα 12 ναυτικά μίλια επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα από το Ιόνιο μέχρι και την Πελοπόννησο.

”Η Ελλάδα παίζει με φωτιά. Η απόφαση-σκάνδαλο τέθηκε σε ισχύ! Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο”, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Μάλιστα οι Τούρκοι, θέλοντας να δημιουργήσουν κλίμα, επαναφέρουν δηλώσεις του Fuat Okat στο προσκήνιο. Τι είχε πει πριν λίγες εβδομάδες για το συγκεκριμένο ζήτημα:

”Περιμένετε από εμάς να αποδεχτούμε αυτή την κίνηση από την Ελλάδα; “Αυτό είναι αιτία πολέμου. Εμείς δεν έχουμε κάνει αύξηση στα 12 μίλια. Εσείς γιατί το κάνετε; Η Βουλή μας στο παρελθόν είχε αποφασίσει στο παρελθόν, πως με μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σύγκρουση.”

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αγιορείτης Ηγούμενος: Δεν θα δώσω σε κανέναν ευλογία να πάει να κάνει το εμβόλιο!

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αγίου Όρους

Close