Στοιχεία σοκ για τους μισθούς στην Ελλάδα

Σοκ προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τους μισθούς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, 126.956 εργαζόμενοι μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, που εργάζονται μερικές ώρες την εβδομάδα λαμβάνουν μισθό εώς 100 ευρώ το μήνα, ενώ ακόμα 343.760 εργαζόμενοι εισπράττουν από 100-400 ευρώ το μήνα, μεικτά. Γίνεται αντιληπτό ότι για ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (470.716 άτομα), ο μισθός που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση υπολείπεται σημαντικά, ακόμα και από το θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ μεικτά).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι ο μέσος μισθός, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009 – 2014) έχει περικοπεί κατά 28%.

Επίσης, θραύση κάνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν ουσιαστικά αντικαταστήσει τις κλαδικές το ίδιο χρονικό διάστημα. Από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, προκύπτει ότι την τελευταία τριετία υπογράφηκαν από ομοσπονδίες εργαζομένων 492 επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ άλλες 402 υπογράφηκαν από ενώσεις προσώπων.

Όλα αυτά την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με βασικό αίτημα να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αποκτήσουν πλεονέκτημα, έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών. Στην πρόταση αυτή διαφωνεί το ΔΝΤ που θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να παραμείνει υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

 

ΠΗΓΗ:pontos-news.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος: Η οικογένεια ως θεσμός δέχεται καίρια τραύματα
Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος: «Κανείς να μην πάρει την κάρτα πολίτη», ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, δήλωνει ότι δεν πρέπει κανένας μην πάρει την κάρτα πολίτη (ηλεκτρονική ταυτότητα) και αναφέρει μια προσωπική...

Close