Στον μέγιστο των ναών ο πρύτανης των ιεροκηρύκων

Έναν Άγιο στον οποίον από την εποχή του έως σήμερα προστρέχουμε για να λάβουμε την θεραπεία και να τον παρακαλέσουμε για την υγεία μας και τη ζωή μας. Τον αθλοφόρο Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα, η μνήμη του οποίου εορτάστηκε με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό του, επί της οδού Αχαρνών.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε και στη συνέχεια προεξείχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του, Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Κατσαφαρόπουλο, τους ιερείς του Ναού και πολλούς προσκυνητές ιερείς.

Τους εόρτιους ύμνους απέδωσε περίφημα ο Εκκλησιαστικός Χορός του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Ηλία Τούμπα και η πολυφωνική χορωδία «Άγιος Αλέξανδρος» υπό τη διεύθυνση του κ. Χ. Στεργιοπούλου Ρούμπα.

Στο κήρυγμά του, πρύτανης των ιεροκηρύκων Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας συνέχισε τις σκέψεις του, ερμηνεύοντας το γνωστό Απολυτίκιο του Αγίου μετά το «Αθλοφόρε, Άγιε και Ιαματικέ», που ερμήνευσε εχθές, προχωρούμε σήμερα στο όνομα του Αγίου.

«Παντελεήμων» (στο Απολυτίκιο κλητική Παντελεήμον). Τί τιμή για τον Άγιο! Αναφέρεται μάλιστα ότι είναι θεόσδοτο και από Παντολέων ονομάσθηκε Παντελεήμων. Ελεεί τους πάντες μιμούμενος τον Θεό, που είναι «ο Ελεήμων». Γι’ αυτό και συνεχίζει το Απολυτίκιο: «πρέσβευε τω Ελήμονι Θεώ». Παλαιά πρεσβευτές έστελναν οι Βασιλείς σε άλλους Βασιλείς και άλλα κράτη, για να συνθηκολογήσουν, να σταματήσουν οι μεταξύ τους συγκρούσεις ή για διάφορες άλλες διαπραγματεύσεις. Και μέχρι σήμερα έχουμε τους πρέσβεις διαφόρων χωρών, που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών τους. Πρεσβευτής προς τον Θεό για μας ζητάμε να γίνει ο Αγ. Παντελεήμων. Και μάλιστα προς τον Ελεήμονα Θεόν. Ο Θεός μας δεν είναι ένας Θεός – φόβητρο ή ένας Θεός – τιμωρός. Είναι ο στοργικός Πατέρας. Ο κατ ‘ εξοχήν Ελεήμων. Θα ερωτήσετε: Δεν θα τιμωρήσει κατά την Δευτέρα Παρουσία τους αμαρτωλούς; Ας ακούσουμε τί απαντά ένας μεγάλος δογματικός Πατήρ της Εκκλησίας, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «Ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι. Έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού. Έστι ουν η μεν μετοχή τρυφή, η δε αμεθεξία κόλασις». Δηλ. Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται. Και για τι ζητάμε να πρεσβεύει ο Άγιος προς τον Ελεήμονα Θεόν; «ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών». Είναι κάπως παράδοξο. Από ένα ιατρό θα ζητούσαμε πρωτίστως να πρεσβεύει για την υγεία του σώματος. Να θεραπευθούν οι αρρώστιες μας. Όμως η ποιό κρίσιμη και επικίνδυνη αρρώστια είναι η αρρώστια της ψυχής. Όταν οι ενοχές βασανίζουν τον άνθρωπο, τότε και το σώμα συμπάσχει με την ψυχή. Είμαστε ψυχοσωματικό όλον. Προέχει,λοιπόν, η υγεία της ψυχής. Και οι ενοχές μόνο με την «άφεσιν» διαγράφονται. Το Αίμα του Χριστού καθαρίζει τις συνειδήςεις μας «από νεκρών έργων» ( Έβρ. θ, 14 ) . Και αυτή η εσωτερική μας υγεία αντανακλάται και εξωτερικά. Να γιατί ζητάμε από τον Αγ. Παντελεήμονα να ζητά από τον Θεό την άφεση των «πταισμάτων» μας. Και τότε «καρδίας ευφραινομένης το πρόσωπον θάλλει» ! Αυτήν την χαρά και την ευφροσύνη ας χαρίζει ο Αγ. Παντελεήμων με τις πρεσβείες του σε όλους μας κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας.

Προ του «δι ‘ ευχών» ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος ευχαρίστησε τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμων που για άλλη μια χρονιά προΐστατο των Ιερών Ακολουθιών της Πανηγύρεως και του ευχήθηκε να είναι τα έτη του πολλά, ευλογημένα, υγιεινά και αγλαόκαρπα.

poimin.gr

      

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Σώζονται οι αβάπτιστοι;
Διαβάστε το όσοι έχετε άγχος! Αυτό που θα νιώσετε είναι κάτι μοναδικό…

Περπατούσαμε δίπλα – δίπλα σε μια τεράστια αίθουσα γεμάτη με αγγέλους.Ο άγγελος οδηγός μου σταμάτησε μπροστά στον πρώτο σταθμό εργασίας

Close