Στο εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας

Αν και απέχουν πολύ από το να είναι η πανίσχυρη “spookocracy” που ελέγχει το Κρεμλίνο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι χωρισμένες εσωτερικά, με την προσοχή τους να αποσπάται από γραφειοκρατικές αψιμαχίες, και συχνά παράγουν κακής ποιότητας υπηρεσίας -τελικά απειλώντας τα συμφέροντα του ίδιου του Vladimir Putin.

Παίρνοντας πληροφορίες από εκτενείς συνεντεύξεις με πρώην και τωρινά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, το “Putin’s hydra: Inside Russia’s intelligence services” εξηγεί πώς δουλεύουν πραγματικά οι υπηρεσίες κατασκόπων, και υποστηρίζει πως η άποψη που έχει η Ευρώπη για αυτές είναι ανομοιογενής και βασίζεται σε ξεπερασμένες καρικατούρες.

Το paper καταρρίπτει τον μύθο ότι οι υπηρεσίες είναι η δύναμη πίσω από τον θρόνο στη Ρωσία. Συνδέονται σταθερά με το Κρεμλίνο και ο Putin στρέφει την μία εναντίον της άλλης. Δεν είναι μια ενωμένη ένωση αλλά μια ανομοιογενής ομάδα, της οποίας η αλληλεγγύη εξαφανίζεται μόλις εμφανιστεί η ευκαιρία να βγάλουν λεφτά ή να αποφύγουν ευθύνες.

Οι υπηρεσίες συχνά αντιγράφουν η μία την δουλειά της άλλης, και εμπλέκονται σε έναν αιματηρό ανταγωνισμό αντί να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η ανάγκη να ικανοποιήσουν το Κρεμλίνο και να παράγουν άμεσα αποτελέσματα, οδηγεί σε κακής ποιότητας συλλογή και ανάλυση. Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πρέπει να διαμορφώσουν και να “γλυκάνουν” τα γεγονότα για να αρέσουν στον πρόεδρο -διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Μαχόμενες για εδάφη, και κλειδωμένες σε μια ψυχροπολεμική νοοτροπία όπου “εάν η Δύση χάσει, κερδίζουμε εμείς”, οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Ρωσίας παίρνουν ακραία μέτρα στο εξωτερικό -ακόμη και δολοφονίες. Οι ενέργειές τους στη Δύση μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικές σε επίπεδο τακτικής, αλλά στρατηγικά είναι καταστροφικές, εμφανίζοντας την Ρωσία ως μια απρόβλεπτη απειλή.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να μετριάσουν τις δράσεις των υπηρεσιών στις χώρες τους, υιοθετώντας μια πιο αυστηρή προσέγγιση. Αυτό σημαίνει να επενδύουν όχι μόνο στην αντικατασκοπεία αλλά επίσης να αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες διακυβέρνησης που διευκολύνουν τις εκστρατείες του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων και των αυστηρότερων ελέγχων για τις πηγές του βρώμικου,χρήματος.

Ο συγγραφέας Mark Galeotti δήλωσε:

“Οι Ρώσοι εμπλέκονται σε μαζικές και αδηφάγες εκστρατείες συγκέντρωσης πληροφοριών, που τροφοδοτούνται από σημαντικούς προϋπολογισμούς και την κουλτούρα του Κρεμλίνου που βλέπει μυστικές ατζέντες ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Οι πόλεμοι μεταξύ των υπηρεσιών μαίνονται από το 2004. Η σύγχυση των ορίων μεταξύ τους ενθαρρύνει συχνές αψιμαχίες -όχι μόνο για τα συνήθη γραφειοκρατικά βραβεία των ευθυνών, της χρηματοδότησης και της πρόσβασης στην ηγεσία, αλλά επίσης και για επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους αξιωματούχους, και ορισμένες φορές για την επιβίωση.

Ο Putin έχει την ομάδα μυστικών υπηρεσιών και ασφάλειας που ήθελε: μια ισχυρή, άγρια, με πολλούς επικεφαλής και υπάκουη Ύδρα. Αλλά είναι ο ίδιος ο Putin και τα όνειρά του για την Ρωσία ως μεγάλη δύναμη, που είναι το πραγματικό θύμα αυτού του κακώς διαχειρίσιμου θηρίου. Οι υπηρεσίες ενισχύουν τις εκτιμήσεις τους και παίζουν με τις φαντασιώσεις του αντί να τον πληροφορούν και να αμφισβητούν την κοσμοθεωρία του.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων
Οδηγός επιβίωσης στο νέο Ασφαλιστικό

Οι αλλαγές που έχουν επιφέρει τα νέα μέτρα-φωτιά της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό είναι πολλές και οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει...

Close