Στο μοναστήρι του αναπαύεται ο ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος

Στην τελευταία του κατοικία , στο Μοναστήρι που αγάπησε και υπηρέτησε με αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του , αναπαύεται  ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Ζαχαράκης . Η απώλεια είναι μεγάλη τόνισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος , καθότι οπως είπε , ο Αρχιμαν­δρί­της υπηρετούσε επί πολλά χρόνια την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ως Κληρικός της και ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, ήταν Πνευματικός πολλών Ιερέων και απλών πιστών και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον


Σε κλίμα οδύνης το ύστατο χαίρε στον πατέρα… από LAMIASTARGR

Το σκήνωμά του είχε τεθεί απο την Παρασκευή το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής .Κόσμος από όλη την Φθιώτιδα συνέρρεε όλη την νύχτα στο Μοναστήρι για να πεί το «τελευταίο αντίο» στον Ηγούμενο της Μονής
Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι στο Καθολικό της Ιεράς Μονής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο και παρουσία εκατοντάδων πιστών .Παρόντες επίσης στην Εξόδιο Ακολουθία ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης , ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης , Βουλευτές και Δήμαρχοι .
Σημειώνεται πως, λόγω του θανάτου του Αρχιμανδρίτη πατέρα Δαμασκηνού , με απόφαση του Μητροπολίτη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Επιστημονική Ημερίδα, που ήταν αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο.
Παρέστησαν δε σύσσωμες οι ανδρώες και γυναικείες Μοναστικές αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, καθώς Ηγούμενοι και Ηγουμένισσες Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και άλλων Μητροπόλεων και όλοι οι αδελφοί και πατέρες της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.

Αναλυτικά παρέστησαν: ο Καθηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, ο Ηγούμενος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής σκήτης Αγίου Όρους, Αρχιμ. Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού Αρχιμ. Γεράσιμος Τσιρώνης, ο προηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού Αρχιμ. Χρυσόστομος Δρόσος, ο Ιερομάναχος της Ι. Μ. Ξενοφώντος Αγ. Όρους Αρχιμ. Σεραφείμ Ξενοφωντινός, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου Αρχιμ. Ιλαρίων Λιάσκος, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορμπόβου της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Γερόντισσα Θεοφυλάκτη με μέλη της αδελφότητος, αντιπροσωπεία μοναζουσών της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων.

Παρέστησαν δε, οι τ. Υπουργοί κ. Κωστής Χατζιδάκης, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και κ. Δημήτριος Αλαμπάνος, όλοι οι Βουλευτές του Νομού Φθιώτιδος , σύσσωμη η Πολιτική ηγεσία του τόπου, με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπκακογιάννη καθώς και σύσσωμη η Στρατιωτική ηγεσία του Νομού Φθιώτιδος. Επίσης παρέστησαν πολιτικές αρχές του Νομού Καρπενησίου, γενέτειρα του μακαριστού.

Εμφανώς συντετριμμένος ο  μητροπολίτης Φθιώτιδος εξεφώνησε επικήδειο λόγο, σκιαγραφώντας δι΄ολίγον την σπάνια και χαρισματική προσωπικότητα του μακαριστού Γέροντος π. Δαμασκηνού.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Πενθεί σήμερα η παλαίφατος Ιερά Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου του Αγάθωνος δια την απώλεια του Καθηγουμένου αυτής, μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού. Κατά άνθρωπον λέγω πενθεί, διότι εμείς οι χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο θάνατος καταργήθηκε με την Ανάσταση του Κυρίου μας και εκείνος που φεύγει περνάει εις την πραγματική πατρίδα, την αιωνιότητα, όπου υπάρχει φως και ζωή.

Από εχθές το πρωί μετετέθη εις την ουράνιο Ιερουσαλήμ, ο αγαπητός μας Δαμασκηνός. ο Πνευματικός πατέρας, ο διδάσκαλος, ο εξομολόγος, ο Άνθρωπος, ο καλός χριστιανός. Δεν γνωρίζουμε τις βουλές του Θεού, έτσι ηθέλησε, έτσι και εποίησε, γι’ αυτό Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.

Ο π. Δαμασκηνός, ήταν για εμένα γνήσιος αδελφός και συνεργάτης. Διαχειριστήκαμε φιλαδέλφως και ορθροφρόνως όλα τα θέματα τα οποία είχαν σχέση όχι μόνο με την Μονή αλλά και με την Μητρόπολή μας και κυρίως τον ευγνωμονώ για την ορθή διαχείριση του ουρανίου σημείου που μας έτυχε, αυτό της αφθαρσίας του σεπτού σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην επίγεια ζωή του π. Δαμασκηνού από την γέννησή του στο Νέο Αργύριo της ορεινής Ευρυτανίας, έως και την τελευταία ημέρα της ζωής του.

«Έζησε στο μοναστήρι από το 1971 κληρονομώντας από τον όσιο γέροντα Βησσαρίωνα τη βαθυστόχαστη σοφία, την αγάπη προς τον λαό, την πνευματικότητα και την αγάπη προς τη Θεία Λατρεία.

Η προσωπικότητά του χαρακτηρίζεται από πράγματα τα οποία δεν συναντώνται εύκολα σε κληρικούς. Είχε γνήσιο εκκλησιαστικό πνεύμα, σεβασμό και υπακοή στην Εκκλησιαστική αρχή και δει στον Επίσκοπό του, ήταν συνεπής με τα διαχειριστκά της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, όλα τα είχε στην τάξη τους, σε απόλυτη πιστότητα στους κανόνες και στους νόμους. Ήταν άνθρωπός της κοινωνίας, όπως ο π. Βησσαρίων, παρών στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων της περιοχής και όλων των πνευματικών του παιδιών.

Ήταν ποιητής και συγγραφεύς. Δάσκαλος στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας επί 32 χρόνια που πάντοτε αγκάλιαζε τους μαθητές με στοργή και αγάπη.

Ο π. Δαμασκηνός ήταν μια πολυσήμαντη και σπάνια προσωπικότητα.

Άγιοι Αρχιερείς θέλω να σας ευχαριστήσω διότι συμμερίζεσται τη θλίψη και εμού του ελαχίστου, του ιερού κλήρου, της αδελφότητος και του λαού της περιοχής μας.

Από εχθές ζούμε δύσκολες στιγμές και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι δεν θα έχουμε πλέον κοντά μας τον π. Δαμασκηνό. Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ, διότι άφησε στην ζωή μας σφαργίδες ανεξίτηλες. Ευχηθείτε αδελφοί μου ο Κύριος να τον αναπαύει εν τη αγήρω μακαριότητι αυτού και να εύχεται από τον ουρανό υπέρ πάντων ημών, αφήνει όμως μια καλή και δεμένη αδελφότητα την οποία εκείνος εδημιούργησε και την οποία θέλω να προτρέψω να συνεχίσετε επί τα ίχνη του Δαμασκηνού».

Στην συνέχεια εξεφώνησε επικήδειο λόγο βαθύτατα συγκινημένος ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Σπανός, αδελφικός φίλος του Γέροντος.

Ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου και ανεψιός του μακαριστού κ. Ιωάννης Ζαχαράκης ανέγνωσε το ψήφισμα του Συλλόγου Καθηγητών του Σχολείο με το οποίο εκφράζει την θλίψη όλων για την εκδημία του π. Δαμασκηνού.

Τέλος ο αδελφός του Γέροντος κ. Ηλίας Ζαχαράκης τ. Λυκειάρχης εκ μέρους της οικογενείας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τα λόγια αγάπης που προσέφερε στον π. Δαμασκηνό, καθώς και όλους τους παρισταμένους για την συμπαράσταση στο πένθος τους.

Εν συνεχεία και κατά την εκκλησιαστική τάξη, σχηματίσθηκε πομπή μέχρι το κοιμητήριο όπου έγινε η ταφή.

Μετά την ταφή η αδελφότης προσέφερε γεύμα στους Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχούς, Μοναχές, επισήμους και συγγενείς. Σε όλο δε τον κόσμο προσέφερε φαγητό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Εορτή της Συνάξεως της Παναγίας του Άξιον Εστί στο Πρωτάτο

Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και σύμφωνα με το Αγιορείτικο Τυπικό, εορτάσθη εις τον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου, η...

Close