Συλλήψεις για το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στην ΕΕ

Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη των μολυσμένων αυγών είναι, μεταξύ άλλων, η Δανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές των χωρών αυτών, σύμφωνα με το euractiv.com .

Συγκεκριμένα, το δουκάτο του Λουξεμβούργου αποτελεί το όγδοο κράτος μέλος της ΕΕ που επλήγη, ύστερα από την ύπαρξη του εντομοκτόνου Fipronil στα αυγά. Μολυσμένα αυγά έχουν ήδη βρεθεί στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το Λουξεμβούργο δήλωσε, ότι ενημέρωσε την Κομισιόν, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων των κρατών-μελών.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ, Aldi, είχε αποσύρει ύποπτες παρτίδες αυγών. Ωστόσο, «τα μολυσμένα αυγά πουλήθηκαν στην αγορά του Λουξεμβούργου», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μια παρτίδα αυγών περιείχε μεγάλη ποσότητα Fipronil και είναι επικίνδυνη, αν καταναλωθεί από παιδιά, πρόσθεσε η κυβέρνηση. «Παρόλα αυτά, δεν αποτελούσε απειλή για τους καταναλωτές», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, η Aldi απέσυρε όλα τα ολλανδικά αυγά από τα καταστήματά της στη Γερμανία.

Στη διάρκεια διεξοδικών ελέγχων βρέθηκαν «μικρές ποσότητες» Fipronil στα αυγά που πουλήθηκαν στην αλυσίδα καταστημάτων Cactus, η οποία δραστηριοποιείται στο Λουξεμβούργο, παρόλο που η έδρα της βρίσκεται στην Ολλανδία, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές, ότι δύο προμηθευτές των έτοιμων γευμάτων, Caterman και Carnesa, από το Λουξεμβούργο, έλαβαν παρτίδες αυγών σε υγρή μορφή από μολυσμένη προέλευση στο Βέλγιο.

Βέλγιο: η Ολλανδία γνώριζε για το εντομοκτόνο στα μολυσμένα αυγά

Δριμύ κατηγορώ προς την Ολλανδία εξαπέλυσε το Βέλγιο, σχετικά με το ότι δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη των μολυσμένων αυγών από το εντομοκτόνο Fipronil, παρόλο που γνώριζε για το πρόβλημα αυτό από το Νοέμβριο.

Ο νεοδιορισμένος υπουργός Γεωργίας, Denis Ducarme, ανέφερε στη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, ότι η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων έλαβε ολλανδικό έγγραφο που «υποστηρίζει …

Μερικά από αυτά τα αυγά είχαν χρησιμοποιηθεί σε κρέας κιμά, αλλά τα προϊόντα είχαν αφαιρεθεί.

«Επομένως, δεν υπάρχουν άλλα μολυσμένα προϊόντα στην αγορά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η διεύρυνση του σκανδάλου προς την Ανατολική Ευρώπη

Την Πέμπτη, οι αρχές της Δανίας ανέφεραν, ότι συνολικά 20 τόνοι βραστά και αποφλοιωμένα αυγά, που εισήχθησαν από Βέλγο προμηθευτή, περιείχαν ίχνη Fipronil.

Τα αυγά πουλήθηκαν, κυρίως, σε καφετέριες και επιχειρήσεις εστίασης, δήλωσαν οι αρχές της Δανίας, τονίζοντας ότι το επίπεδο του εντομοκτόνου στα αυγά ήταν πολύ χαμηλό, για να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, το σκάνδαλο εξαπλώθηκε πλέον προς Ανατολάς, καθώς η Ρουμανία και η Σλοβακία ανέφεραν, ότι υπάρχουν ευρήματα από μολυσμένα αυγά. Οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν, ότι ένας τόνος μολυσμένων κρόκων αυγού βρέθηκε σε αποθήκες. Το προϊόν εισήχθη μέσω Γερμανίας. Ακόμη, στην Σλοβακία βρέθηκαν 21 κιβώτια μολυσμένων αυγών.

Συνελήφθησαν δύο διευθυντές ως βασικοί ύποπτοι για το σκάνδαλο

Σε σύμπραξη με το Βέλγιο, οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν, ότι συνέλαβαν «δύο διευθυντές της εταιρείας που φέρεται ότι χρησιμοποίησε το εντομοκτόνο σε πτηνοτροφικές μονάδες», με τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης να κατονομάζουν την εταιρεία ως Chickfriend.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Ολλανδίας – που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών της Ευρώπης – και του Βελγίου ανέφεραν ότι προσέλαβαν την εταιρεία Chickfriend, για να απαλλάξει τα κοτόπουλά τους από τις κόκκινες ψείρες.

Η Ολλανδία παραδέχτηκε ότι γνώριζε εξαρχής για το Fipronil

Την Τετάρτη, το Βέλγιο εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε βάρος της Ολλανδίας, με την κατηγορία ότι συγκάλυψε το σκάνδαλο, για το οποίο γνώριζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2016.

«Όταν μια χώρα όπως η Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν διαβιβάζει αυτό το είδος πληροφοριών, τότε υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας, Denis Ducarme, προσθέτοντας ότι ζήτησε εξηγήσεις από τους Ολλανδούς συναδέλφους του.

Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής της NVWA, Rob van Lint, παραδέχτηκε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η υπηρεσία έλαβε ένα «ανώνυμο tip-off» στο οποίο αναφερόταν, ότι το Fipronil είχε, πράγματι, χρησιμοποιηθεί, για τον καθαρισμό κοτόπουλων με στόχο να καταπολεμηθούν οι κόκκινες ψείρες.

«Την περίοδο εκείνη, δεν υπήρχε καμία ένδειξη αυξημένης επικινδυνότητας για την ασφάλεια των τροφίμων, ούτε ότι το Fipronil θα μπορούσε να υπάρχει στα αυγά», υποστήριξε ο κ. van Lint.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η δύναμη της προσευχής
Οι δύο υποτακτικοί και η Αγάπη(Διαβάστε το,… για την Βασιλεία του Θεού!)

Έστειλε τους υποτακτικούς από το πρωί, ώστε να φτάσουν νωρίς, για να τακτοποιήσουν την εκκλησία, κι ο Γέροντας θα πήγαινε...

Close