Συμφωνία ευθυγράμμισης συμφερόντων Ελλάδας-Λιβυκής Βουλής-Ποιές οι εξελίξεις

Η Άγκυρα “μπλοκάρει” τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση ”ΕΙΡΗΝΗ”

Η απόλυτη διπλωματική αντεπίθεση από την Ελλάδα, η οποία δείχνει πως επιτέλους είναι έτοιμη να πάρει αποφάσεις στην Α. Μεσόγειο.Η χώρα μας, έπρεπε να είχε κινηθεί γρηγορότερα, διότι τώρα είμαστε στο σημείο που ”κυνηγάμε” τις εξελίξεις, αντί να τις καθορίζουμε εμείς. Όμως ακόμα δεν είναι αργά. Η Ελλάδα με μία κίνηση-ματ, ετοιμάζεται να ”απαντήσει” στη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά την εφ’ όλης της ύλης συνάντηση που έλαβε χώρα χθες στην Τρίπολη με την παρουσία 2 υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν και του αρχηγού της ΜΙΤ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Γενί Σαφάκ», η Άγκυρα μαζί με τις άλλες συμφωνίες που έχει καταλήξει με την κυβέρνηση Σαράζ, προωθεί δυνατά και εκείνη της ανοικοδόμησης της Λιβύης από τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες. Σύμφωνα μάλιστα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, στο τραπέζι της «ανοικοδόμησης» -μετά από 9 χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη- έχουν ανοιχτεί σχέδια που ξεκινούν από την ενέργεια και φτάνουν μέχρι και τα έργα υποδομής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων, Τουρκίας, Μιτχάτ Γενιγκιούν, δηλώνει άλλωστε ότι «η Λιβύη τώρα αποτελεί την προτεραιότητά μας. Τούρκοι εργολάβοι είναι έτοιμοι να πάνε στη Λιβύη».

Η ”απάντηση” της Ελλάδας
Σύμφωνα με Λιβυκά ΜΜΕ, τα κοινοβούλια Ελλάδας και Λιβύης επαναλαμβάνουν την προθυμία συνεργασίας.

Την Τετάρτη, το ελληνικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη συνεργασία του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR).

Μην ξεχνάμε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, ελέγχεται από τους Σάλεχ-Χαφτάρ.

Σε απάντηση στην επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του HoR, Youssef Al-Agouri, το Ελληνικό Κοινοβούλιο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανέφερε πως η χώρα μας επιθυμεί να κάνει επενδύσεις μέσω ελληνικών εταιρειών.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα ”βλέπει” την επόμενη ημέρα στην Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας πως στηρίζει επίσημα τον Χαφτάρ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ: H ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει φθάσει στο ”κόκκινο”

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Al-Agouri για το ενδιαφέρον του να εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επανέλαβε την προθυμία του κοινοβουλίου του να συνεργαστεί με το HoR, το οποίο με τη σειρά του θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Εμπλοκή στην επιχείρηση ”ΕΙΡΗΝΗ”
Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να μπλοκάρει την επιχείρηση ”ΕΙΡΗΝΗ”, με την οποία υποτίθεται ότι η ΕΕ ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Συγκεκριμένα προσπαθεί να εμποδίσει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σ΄ αυτή την επιχείρηση.

πηγη

Η Τουρκία στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας υποστήριξε ότι η επιχείρηση …δεν είναι αντικειμενική και στρέφεται κατά του Σάρατζ!

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, ο οποίος λειτουργεί περίπου ως υπουργός του Ερντογάν, αρκέστηκε να πει ότι “οι συζητήσεις συνεχίζονται”. Οι Γάλλοι δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ στρουθοκαμηλίζει και απ΄ ότι φαίνεται θα “περάσει” η άποψη της Τουρκίας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συγκλονίζει το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από το Άγιον Όρος
Τι δήλωσε ο αναπληρωτής Διοικητής του Αγίου Ορους κ.Αρίστος Κασμίρογλου για τον ψευτογιατρό

Σύμφωνα με πρόσφατη επικοινωνία με τις Ι.Μονές στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, σε μοναστήρια και κελιά του Αγίου Όρους, αναφορικά με τον...

Close