Συνάντηση Πατρ. Αλεξανδρείας-Κουικ, ΕΙΚΟΝΕΣ

Τρόπους στήριξης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας προς την ελληνική ομογένεια της Αφρικής αλλά και όσον αφορά στην ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, συζήτησαν σήμερα στην έδρα του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουΐκ, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ που τον υποδέχτηκε θερμά, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Άκκρας κ. Νάρκισσου και του Γενικού Προξένου κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη. Μιλώντας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προς τον κ. Κουΐκ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων της Αφρικής να κρατήσουν την ελληνορθόδοξη ιστορία και τον πολιτισμό και στην ακροτελεύτια γωνιά της Μαύρης Ηπείρου.
Ειδικότερα για την έδρα του Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε την ανάγκη στήριξης εκ μέρους της Ελλάδας στο αναγκαίο έργο ανακαίνισης της ιστορικής Τοσιτσαίας Σχολής στο κέντρο της παραθαλάσσιας αιγυπτιακής μεγαλούπολης, που έχει αναδείξει μεγάλες ελληνικές προσωπικότητες από τα θρανία της και τώρα, η Αλεξανδρινή Εκκλησία επιθυμεί να το μετατρέψει σε πανεπιστημιακό ίδρυμα για μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές φοιτητών από την Αφρική.
«Ο Έλληνας όπου και να πήγε, δε ξέχασε τη γλώσσα του, τις εκκλησίες του και την ιστορία του», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μιλώντας για την ελληνική παρουσία σε 48 χώρες της Αφρικής, επισημαίνοντας τις «Θερμοπύλες» που κρατάνε, μην παραλείποντας να επισημάνει και το σεβασμό των ορθοδόξων προς την Ελλάδα. Επίσης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για την προστασία που παρέχει στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. «Και βεβαίως, ευχαριστούμε που η Ελλάδα δεν ξεχνάει τα παιδιά της», κατέληξε ο κ. Θεόδωρος, ευχαριστώντας τον κ. Κουΐκ για την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
O Μακαριώτατος Πατριάρχης εξέθεσε στον Εξοχώτατο κ.Υφυπουργό το επιτελούμενο έργο του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, την ιεραποστολική προσπάθεια που καταβάλλει, ιδιαίτερα στον εκπαιδευτικό τομέα με τα 2.500 σχολεία και τα 4 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και την κοινωνική φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προσφέρει στους πονεμένους Αφρικανούς αδελφούς. Ανέφερε δε, ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητά του η στροφή προς την Δυτική Αφρική και τα προβλήματά της, όπου οι εμφύλιοι σπαραγμοί και η έξαρση του ιού Έμπολα έχουν καταβάλει τους εκεί λαούς. Τον ενημέρωσε επίσης, για την παρουσία και την πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε όλους τους τομείς οι Ελληνικές κοινότητες στην Αφρική και, τέλος, τον ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή του τόσο προς τον ίδιο προσωπικά όσο και προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρική με τις 2.500 εκκλησίες και τα 4 ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα για το έργο του Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Παράλληλα, τόνισε την επιθυμία του να επισκεφθεί τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου υπάρχουν Έλληνες, και όπου δεν έχουν δώσει το παρών οι Έλληνες αξιωματούχοι παρά μόνον ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ξενάγησε τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών στην Αίθουσα Θρόνου καθώς και στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των Αγίων και Ιερών Συνόδων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, και αυτή την ώρα συμμετέχει σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τα Μέλη του ΔΣ για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια.

ΠΗΓΗ: vimaorthodoxias.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Αυτά τα Χριστούγεννα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει τις πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις στο νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού...

Close