Συρίγος: Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ ήταν μια παγίδα που εξυπηρετεί την Τουρκία

Αν απαντούσαμε ότι δεν ισχύουν οι προτάσεις του ΝΑΤΟ, θα έλεγαν δεν θέλετε τον ειρηνικό διάλογο. Άν μέναμε σιωπηλοί θα μας οδηγούσαν σε ένα διάλογο χωρίς να έχουν αποσυρθεί τα τουρκικά πλοία
ΗΤουρκία δεν είναι τόσο μεγάλη δύναμη για να στηρίξει τόσα μέτωπα. Εάν απαντούσαμε ότι δεν ισχύουν οι προτάσεις του ΝΑΤΟ, θα μας έλεγαν δεν θέλετε τον ειρηνικό διάλογο. Εάν μέναμε σιωπηλοί θα μας οδηγούσαν σε ένα διάλογο χωρίς να έχουν αποσυρθεί τα τουρκικά πλοία από την περιοχή»

Σε πολλές χώρες κυριαρχεί η αντίληψη, ‘’εντάξει, βρείτε τα, μην τα ψάχνουμε πολύ, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία’’. Κανείς δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι κάτι που συμβαίνει πολλά χρόνια με την Κύπρο», στη δεύτερη περίπτωση δεν υπήρξε… κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα: «Τώρα, επεμβαίνουν, γιατί έχουμε ισχυρό στόλο και υπάρχει δυνατότητα πολεμικών κινήσεων. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει σοβαρό πολεμικό επεισόδιο. Αν δεν είχαμε ισχυρό στρατό που θα ‘απειλούσε’, η διεθνής κοινότητα θα συνέχιζε τον δρόμο της, κάνοντας καμιά παρατήρηση στην Τουρκία, ‘βρε παιδί μου, πρόσεχε κ.λπ.».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητεί κάτι για να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. «Μια σκέψη μου είναι ότι θα δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου για να μεταβεί στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δεν θα στείλει ερευνητικό. Στα χαρτιά θα βγάλει μία απόφαση για να πιέσει». Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτό πιθανόν να συμβεί και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΕ, υπογράμμισε ότι «κινείται εξαιρετικά αργά. Από την ώρα που θα αποφασίσει μέχρι την ώρα που εφαρμοστούν, θα περάσουν 1-2 μήνες, στην καλύτερη περίπτωση».

Η Τουρκία έχει καταπονήσει τον στόλο της, καθώς κάποιες από τις φρεγάτες της τις έχει στείλει εδώ και δύο μήνες στη Λιβύη: «Η καταπόνησή της είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πλησιάζει στο σημείο ότι μια μικρή κίνηση μπορεί να καταρρεύσει το σύμπαν του».

p.f

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Σε δύσκολη θέση η Τουρκία: Η Ελλάδα με τα Rafale θα ελέγχει Αιγαίο & Α.Μεσόγειο

“Οι στόχοι της Ελλάδας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα αεροπορική της δύναμη θα έδινε στην...

Close