Σωστές ερωτήσεις, για σωστές πληροφορίες

Σωστές ερωτήσεις, για σωστές πληροφορίες

Αν το καλοσκεφθούμε ο τρόπος με τον οποίο τα βγάζουμε πέρα στην καθημερινότητα είναι κάνοντας ερωτήσεις. Ρωτάμε για να μάθουμε, να καταλάβουμε, να βρούμε λύσεις. Κάνουμε όμως τις σωστές ερωτήσεις;

Προσωπικά έχω έναν απλό κανόνα. Σωστή ερώτηση είναι αυτή που οδηγεί στην απάντηση που αναζητάμε. Ναι, αλλά έχουμε σκεφθεί από πριν τι αναζητάμε κάθε φορά; Να συγκεντρώσουμε πληροφορίες ή να οδηγηθούμε σ’ ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Αλλο να ρωτάς «γιατί το κάνεις αυτό» κοιτάζοντας μια ιστορία προς τα πίσω κι άλλο «τι θέλεις να καταφέρεις με αυτό» κοιτάζοντας μπροστά.

Για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος θεωρούσα σωστές τις ερωτήσεις που έδιναν πληροφορίες ολοκληρωμένα και αξιόπιστα. Ποιος, τι, πού, πότε, γιατί. Παρατήρησα ωστόσο ότι οι ίδιες ερωτήσεις δεν ήταν πάντα αποδοτικές στην προσωπική ζωή. Ποιος είπε τι σε έναν καβγά, γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι και τι ακριβώς συνέβη είναι μεν χρήσιμα, όμως δεν βοηθούν να ξεπεράσουμε ένα συμβάν.

Οι ερωτήσεις πληροφορίας είναι χρήσιμες στο ρεπορτάζ (και στις επιστήμες φυσικά), αλλά δεν κάνουν πολλά όταν θέλουμε να προχωρήσουμε στη ζωή. Γεμίζουν το μυαλό με λεπτομέρειες, ανακινούν συναισθήματα (συνήθως ενοχές) και κυρίως εστιάζουν στο παρελθόν. Κοιτάζουμε για ώρες το πρόβλημα και όχι τη λύση.

Είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι συγκεντρώνοντας πληροφορίες θα λύσουμε ευκολότερα τα θέματά μας, αλλά όταν έχουμε κάπου κολλήσει χρειάζεται να στραφούμε και στο μέλλον, στην αλλαγή, για να διευκολύνουμε τη δράση. Γιατί να μην προσανατολίσουμε προς τα εκεί τις ερωτήσεις μας; Μερικές φορές δεν χρειάζεται να καταλάβουμε πρώτα τι έγινε για να βρούμε τι θα κάνουμε. Οταν το καράβι βουλιάζει ρωτάμε «πώς θα σωθούμε» και μετά «τι πήγε στραβά».

Αντί να ρωτάμε «ποιος φταίει» ρωτάμε «τι πρέπει να γίνει». Από το «ποιος έκανε τι» πάμε στο «τι κάνει τη διαφορά». Από το «τι συνέβη» στο «τι θα ήθελες να συμβεί». Από το «ποιος έχει δίκιο» στο «αν υπάρχει κι άλλη προσέγγιση». Από το «γιατί δεν τα καταφέρνω» στο «τι χρειάζεται για να τα καταφέρω». Από το «γιατί διαβάζω τώρα αυτό το κείμενο» στο «τι θέλω να αποκομίσω από αυτό».

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Πότε πρέπει να πίνετε κρύο και πότε ζεστό νερό
Πότε πρέπει να πίνετε κρύο και πότε ζεστό νερό

Το νερό είναι πηγή ζωής και απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Close