Τα έβαλε με την Ευρώπη η Τουρκία: “Εκπροσωπούν τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου”

Σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμές και κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αντιδρώντας στο ψήφισμα του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
«Η ενότητα στα ψηφίσματα για τη χώρα μας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη στενόμυαλη και προκατειλημμένη άποψή της έναντι της Τουρκίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

 

Και συνεχίζει: «Τέτοιες αποφάσεις, στις οποίες τα κοινά συμφέροντα της Ε.Ε. θυσιάζονται στα συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών, ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. ούτε δημιουργούν εποικοδομητική ατζέντα. Δυστυχώς, με αυτήν την προσέγγιση, η Ε.Ε. απέδειξε ξανά ότι δεν μπορεί να διαβάσει σωστά την αλλαγή στο διεθνές σύστημα».

 

 

 

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι απορρίπτει πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της Ε.Ε. σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά της χώρας.

Στη συνέχεια, αφήνει αιχμές κατά Αθήνας και Λευκωσίας: «Δεν δεχόμαστε τις ατυχείς δηλώσεις της Ε.Ε. που δεν μπορούν να υπερβούν την εκπροσώπηση του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων για την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό».

 

 

 

 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Ρωσία
Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου υπάρχει και αναφορά στις διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για τον τερματισμό του πολέμου.

 

 

 

 

«Στην απόφαση, αγνοήθηκαν οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και η ισχυρή υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως η προσέγγιση της Τουρκίας στο θέμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις της Ε.Ε. και η αρχή της Τουρκίας να μην συμμετέχει σε μονομερείς κυρώσεις εξουδετέρωνε σκόπιμα τις κυρώσεις. Είμαστε έκπληκτοι που το βλέπουμε να παρουσιάζεταιμε αυτόν τον τρόπο», σημειώνεται συγκεκριμένα.

Για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «δεν έχουν χαρακτήρα που να καθιστούν αναποτελεσματικές τις κυρώσεις».

«Η συνέχιση του διαλόγου μας με τη Ρωσία είναι επίσης σημαντική όσον αφορά στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου, όπως φαίνεται στο παραδείγματα της συμφωνίας σιτηρών και της ανταλλαγής κρατουμένων. Είναι επίσης σκόπιμη προσέγγιση να μην λαμβάνεται υπόψη η αποφασιστική στάση της χώρας μας ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυρώσεων, αν και δεν είναι μέρος των κυρώσεων».

 

 

 

 

Και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει: «Για να λάβει σοβαρά υπόψη της η Τουρκία τέτοιες αποφάσεις της Ε.Ε., η Ε.Ε. πρέπει να δει την Τουρκία ως υποψήφια χώρα που διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για αυτό».

Μανώλης Κωστίδης/kathimerini.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Άγιος Ελευθέριος
Άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων

Του Αγίου Ελευθερίου σήμερα , προστάτη κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει “καλή λευτεριά”!

Close