Τα έξι «μυστικά» που κάνουν τη Μέρκελ,ηγέτη 10ετίας

Πως κατάφερε η Άνγκελα Μέρκελ να κυβερνά την Γερμανία για μια δεκαετία σχεδόν, διερωτάται η ιστοσελίδα Politico.

Το άρθρο υπογράφει ο γερμανός δημοσιογράφος Nikalaus Blome, ο οποίος επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της γερμανίδας καγκελάριου που της εξασφάλισαν από το 2005 μια θέση στην καγκελαρία.

Ιδού λοιπόν τα έξι μυστικά της Α. Μέρκελ:

1. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση

Όπως αναφέρει ο Blome, η Μέρκελ εξελέγη γα πρώτη φορά καγκελάριος το 2005 με μια βαθιά μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία «παράτησε» μόλις ανήλθε στην εξουσία. Και τούτο διότι -όπως λέει ο Blome- πιστεύει πως οι ηγέτες της αντιπολίτευσης μπορούν να υπόσχονται οτιδήποτε ανεξάρτητα από το κόστος, όμως οι κυβερνώντες πρέπει να κάνουν προτάσεις που μπορούν να υλοποιήσουν, γιατί μόνο έτσι θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού.

2. Μεταρρυθμίσεις

Το δεύτερο μάθημα αφορά τη ρητορική και την επικοινωνία. Μετά από χρόνια δημόσιου διαλόγου, οι περισσότεροι Γερμανοί είναι αλλεργικοί στη λέξη μεταρρύθμιση, την οποία αντιλαμβάνονται ως ισοδύναμη με τη μείωση του εισοδήματός τους και της κοινωνικής προστασίας που απολαμβάνουν από το κράτους. Η Μέρκελ διέγραψε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό της. Έκανε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς, αλλά ποτέ δεν τις ονόμασε μεταρρυθμίσεις.

3. Οι Γερμανοί

Σύμφωνα με τον Blome, η Μέρκελ δεν δείχνει τα συναισθήματά της δημοσίως και δεν είναι μια λαμπρή ομιλήτρια. Ωστόσο στους περισσότερους Γερμανούς αρέσει το στιλ της. Αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μικρά βήματα. Το μυστικό της έγκειται στο να απέχει εσκεμμένα από το να δείχνει χαρακτηριστικά ή στάσεις μπορεί να φαίνονται ξένες στον μέσο Γερμανό.

4. Υπομονή

«Δεν ξέραμε πως να ξεφορτωθούμε μια γυναίκα αντίπαλο καθώς δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια αντίπαλο. Ξέραμε μόνο πως να πυροβολούμε άνδρες αντιπάλους», είχε πει κάποτε ένα στέλεχος του CDU. Όπως αναφέρει ο Blome, η Μέρκελ χαρακτηρίστηκε κατά καιρούς και ως «δολοφόνος των ανδρών», αλλά δεν είναι. Οι περισσότεροι άνδρες αντίπαλοι της σκόνταψαν λόγω «ανδρικών λαθών». Είτε επρόκειτο για μια Σύνοδο Κορυφής είτε για μια σύσκεψη του κόμματος, το μυστικό της Μέρκελ ήταν να περιμένει υπομονετικά για αυτά τα λάθη.

5. Περιέργεια και συμβιβασμός

Η Μέρκελ γνωρίζει καλά ότι η βάση της εξουσίας της έγκειται στην αρχηγία του CDU. Διαθέτει λοιπόν το μισό του χρόνου της σε κομματική δουλειά. Τόσο ως άτομο όσο και ως πολιτικός το χαρακτηριστικό της είναι η περιέργεια. Εξετάζει σε κάθε όψη και κάθε λεπτομέρεια ενός προβλήματος. Θέλει να ξέρει όσο το δυνατόν περισσότερα προκειμένου να καταφέρει να συμβιβάσει τα αντιτιθέμενα συμφέροντα που κατά την άποψή της είναι η ουσία της πολιτικής.

6. Η έξοδος

Το μυστικό που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί είναι αν θα καταφέρει να εξέλθει από τον πολιτικό στίβο με τον τρόπο που επιθυμεί, καταλήγει ο Blome.

 

thetoc.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Άγγελος εβόα/ Φωτίζου – Nektaria Karantzi

Ο Άγγελος εβόα (Θ' ωδή του Κανόνα του Πάσχα, ήχος Α'), με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή. Περιέχεται στο διπλό...

Close