Τα αρχεία της CIA για την Ελλάδα

Στοιχεία-φωτιά βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων εγγράφων της CIA, που καλύπτουν την περίοδο από τη δεκαετία του 1940 έως τις αρχές του 1990.

Ακολουθήσαμε την ηλεκτρονική διεύθυνση των αποχαρακτηρισμένων αρχείων της CIA. Γράψαμε τυχαία «Aegean crisis» και πέσαμε σε θησαυρό.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν χαρτογραφήσει με αμέτρητα έγγραφα την ελληνοτουρκική διαμάχη για το Αιγαίο.

Είναι, βέβαια, πολλές οι σελίδες των απόρρητων εγγράφων που παραμένουν «κρατικό μυστικό για τις ΗΠΑ, και έτσι κάθε τόσο εμφανίζεται το:

Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι εγγράφων: «Η στρατιωτική ισορροπία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Πού βρίσκεται – Προς τα πού κατευθύνεται – Τι σημαίνει» (Interagency Intelligence Memorandum).

«Οι ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο» κ.λπ., όπου γίνονται προβλέψεις για την επικείμενη αδυναμία της Αθήνας να ακολουθήσει τον ταχύ βηματισμό αύξησης εκσυγχρονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και άρθρο του αλήστου μνήμης παλαίμαχου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζακ Άντερσον (1922-2005), της 21ης Μαΐου 1978, στη «Washington Post» με τίτλο «Αιγαίο: Αποδιοπομπαίος τράγος».

Γράφει ο Άντερσον: «Για έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, ένα ταξίδι στην Τουρκία και Ελλάδα αποτελεί σήμερα δοκιμασία μαζοχισμού. Όπου και να πάει και από τις δύο ακτές του Αιγαίου, δέχεται κατηγορίες και προειδοποιήσεις για καταστροφή, εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει για τους Τούρκους ”εγκαταλείψτε τους Έλληνες” και στην Αθήνα λένε ”φταίνε οι Τούρκοι”.

»Είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον υποστήριξαν την καταπιεστική στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα επί επτά χρόνια. Είναι γεγονός πως ο Χένρι Κίσιντζερ μηχανεύτηκε την τουρκική εισβολή και τα μετέπειτα στην Κύπρο»…

Τα απόρρητα έγγραφα που βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι Αμερικανοί περίμεναν μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μετρούσαν με ακρίβεια τις δυνάμεις των δύο χωρών και έβλεπαν ισορροπία του τρόμου στο Αιγαίο, μιλώντας για μια σύγκρουση με βαρύτατες απώλειες και για τις δύο πλευρές σε Αιγαίο και Θράκη, ακόμη κι εάν η σύγκρουση αυτή ήταν σύντομη. Αυτό καθώς τα οπλικά συστήματα και των δύο πλευρών είναι ικανά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υποδομών.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής σημαντικά:

•Προέβλεπαν από το 1984 ότι η ισορροπία στο Αιγαίο θα διατηρηθεί μέχρι το 1992 και μετά η «ψαλίδα» θα αρχίσει να ανοίγει υπέρ της Τουρκίας. Οι αιτίες που επικαλούνται είναι αυτονόητες γνωρίζοντας προφανώς καλύτερα από εμάς ποιοι πολιτικοί πιθανότατα θα κυβερνούσαν τη χώρα.

•Οι Αμερικανοί πίστευαν το 1984 ότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα είχε μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων που υπήρχε τότε και την οποία προέβλεπαν ότι θα διατηρούνταν μέχρι τις αρχές του 1990 ήταν κατά τη γνώμη τους ο πιο αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

•Οι επιπτώσεις μιας στρατιωτικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ήταν σοβαρές, αφού η άμυνα της Συμμαχίας στο νοτιοανατολικό της άκρο θα αποδυναμωνόταν τελείως.

•Επεσήμαιναν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό, αλλά ένας μεγάλος αριθμός των δυνάμεών της είναι απασχολημένος με εσωτερικές απειλές και μέτωπα. Οι Τούρκοι έγραφαν ότι δεν νιώθουν να απειλούνται από τους Έλληνες. Αντιθέτως, τόνιζαν ότι οι Έλληνες ειδικά μετά το 1974 και τον Αττίλα στην Κύπρο έχουν επικεντρώσει την άμυνα και την ασφάλειά τους στην Τουρκία και μόνο.

•Οι κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε βελτιώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, δεν είχαν περάσει απαρατήρητες από τους Αμερικανούς.

•Οι Αμερικανοί της CIA αναφερόμενοι στην κυπριακή τραγωδία ρίχνουν όλη την ευθύνη στους … υπαλλήλους τους χουντικούς!

•Στο έγγραφο του 1984 επισημαίνεται ότι η Ελλάδα τη δεκαετία 1970-80 αναπτύχθηκε οικονομικά πιο γρήγορα από την Τουρκία και γι’ αυτό μπόρεσε να εξοπλιστεί καλύτερα παραλαμβάνοντας άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

•Με την ισορροπία του 7 προς 10, όπως γράφουν οι Αμερικανοί, η Ελλάδα μπόρεσε να προχωρήσει στην αγορά των πρώτων 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16.

•Την ίδια στιγμή τόνιζαν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό των δικών της ΕΔ, ο οποίος από τότε γινόταν με σημαντικές συμπαραγωγές κι όχι μόνο με αγορές.

•Η Θράκη κατά το έγγραφο της CIA ήταν -και είναι- απροσπέλαστη.

•Για την ελληνική ΠΑ οι Αμερικανοί έγραφαν ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε το απόλυτο πλεονέκτημα όχι μόνο λόγω εξοπλισμού, αλλά κυρίως λόγω της ανωτερότητας του προσωπικού της. Σε περίπτωση πολέμου, εκείνη την εποχή, έγραφαν οι Αμερικανοί της CIA, «οι Τούρκοι θα πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα απωλειών. Όχι μόνο με καταρρίψεις αεροσκαφών. Οι Αμερικανοί, εκτιμώντας ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας ήταν απαρχαιωμένη, έγραφαν ότι δεν θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις βάσεις τους από ελληνικές αεροπορικές επιδρομές. Ωστόσο, το 1984 εκτιμούσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας θα έκανε πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων χειριστών.

Νησιά-φρούρια

•Στο έγγραφο της CIA γίνεται αναφορά στα ελληνικά νησιά Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος, Λέσβος και Λήμνος. Η άμυνά τους εθεωρείτο επαρκής στην αντιμετώπιση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου. Οι συγκρίσεις που κάνουν σε χερσαίες δυνάμεις, αεροπορία και ναυτικό μετέδιδαν πάντα την εικόνα μιας πολύ αμφίρροπης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από το έγγραφο είναι ότι ο χρόνος θα λειτουργούσε εις βάρος της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί έκαναν αυτήν την εκτίμηση στηριζόμενοι στα οικονομικά μεγέθη των δύο χωρών, που έδειχναν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντέξει την κούρσα των εξοπλισμών. Τουλάχιστον με τον τρόπο που αντιμετώπισε η χώρα τον εξοπλισμό των ΕΔ. Είναι γνωστό τι ακολούθησε.

Από τα όσα γράφουν οι Αμερικανοί δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι κάθε ελληνοτουρκική κρίση μάς βρίσκει και θα μας βρίσκει σε χειρότερη κατάσταση.

zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Όσιος Παΐσιος συναντά τον Άγιο Παντελεήμονα

Το 1979 ο Γέροντας Παΐσιος μετακόμισε από τον Τίμιο Σταυρό στο κουτλουμουσιανό κελί της Παναγούδας.

Close