Τελικά, ποίου πνεύματος είναι η Σύνοδος αυτή; του Πνεύματος της Αληθείας η … ;

Μία Σύνοδος, ακόμα και αν συνεκλήθη ως Αγία και Μεγάλη και Οικουμενική και ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων επισκόπων αξιολογείται τελεσίδικα από την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού κυρίως σε αναφορά με τις αποφάσεις της. Το ίδιο δεν μπορεί παρά να ισχύσει και για την ως «Αγία και Μεγάλη» και Πανορθόδοξο συγκληθείσα Σύνοδο της Κρήτης.

Ασφαλώς, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, ούτε είναι του παρόντος η αξιολόγηση της Συνόδου. Θέτουμε όμως έναν απλοικό αλλά καίριο προβληματισμό:

Για πρώτη φορά σε επίσημο συνοδικό κείμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτιμάται θετικά η Οικουμενική Κίνηση, και η Σύνοδος επιχαίρει και εγκρίνει τη συμμετοχή των Ορθοδόξων Τοπικών Εκκλησιών σε αυτή! Με ιδιαίτερα θετικά λόγια η Σύνοδος αναφέρεται στον επίσημο φορέα του οικουμενισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (ΠΣΕ) [βλ. κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο», κυρίως τις §§16-21]!

‘Oμως:

Ο πέραν πάσης αμφισβητήσεως πνευματοφόρος και χαριτωμένος Γέροντας π. Εφραίμ Κατουνακιώτης έχει αποκαλύψει ότι κατόπιν θερμής του προσευχής ο Θεός του φανέρωσε ότι «ο οικουμενισμός έχει πνεύμα πονηρίας και κυριαρχείται από ακάθαρτα πνεύματα»! «”Μία δυσωδία με γεύση ξυνή, αλμυρή, πικρή… Να! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα”, έλεγε με αποτροποιασμό»! Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι ο Γέροντας δεν είπε ότι είναι δική του εκτίμηση, αλλά ότι αυτό του το αποκάλυψε ο Θεός κατόπιν θερμής του προσευχής!

Και αυτή η προσωπική, χαρισματική αποκάλυψη έρχεται και συμφωνεί απολύτως με την πεποίθηση όλων των συγχρόνων Αγίων της Εκκλησίας μας (concensus patrum) και των χαριτωμένων από τη Χάρη του Θεού προσώπων σε πανορθόδοξο επίπεδο (Αγ. Ιουστίνος Πόποβιτς, Αγ. Παίσιος, Αγ. Ιω. Μαξίμοβιτς, Αγ. Πορφύριος, Αγ. Νεομάρτυρας Ιλαρίων (Τρούτσκυ), Αγ. Νικόλαος Αχρίδος (Βελιμίροβιτς), π. Φιλόθεος Ζερβάκος, π. Σωφρόνιος Ζαχάρωφ, π. Κλεόπα (Ιλίε), π. Ιωσήφ Ησυχαστής κοκ), οι οποίοι για τον ίδιο αυτό λόγο όχι μόνο δεν αναπαύονται στην Οικουμενική Κίνηση, αλλά την έχουν απορρίψει ρητά και κατηγορηματικά ως αντίθετη και ξένη προς το Ορθόδοξο φρόνημα.

Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα είναι:

Όταν η ζώσα αγιοπνευματική εμπειρία της Εκκλησίας, όπως αυτή εκφράζεται αυθεντικά από τους συγχρόνους Αγίους και χαριτωμένους ανθρώπους, απορρίπτει τον οικουμενισμό, πως είναι δυνατόν μία Σύνοδος να τον αποδέχεται και να τον επαινεί; Ποια Ορθόδοξη, εκκλησιαστική, αγιοπνευματική εμπειρία εκφράζει αυτή η Σύνοδος; και κατά συνέπεια: τελικά, τι Σύνοδος είναι αυτή;

Όταν ο Θεός αποκαλύπτει κατά θαυμαστό, χαρισματικό και αγιο-πνευματικό τρόπο ότι «ο οικουμενισμός έχει πνεύμα πονηρίας και κυριαρχείται από ακάθαρτα πνεύματα» και αναδύει «δυσωδία», πως είναι δυνατόν μία Σύνοδος να τον αποδέχεται και να τον επαινεί;

Τελικά, ποίου πνεύματος είναι η Σύνοδος αυτή; του Πνεύματος της Αληθείας η … ;

Η Εκκλησία καλείται υπεύθυνα να αποφανθεί!

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Πρωτοπρεσβύτερος

πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το Υπουργείο Παιδείας βάζει τη Γιόγκα στα σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας βάζει τη Γιόγκα στα σχολεία

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας εκπλήσσει δυσάρεστα με την πρωτοβουλία της να προωθήσει την ινδουιστική πρακτική της Γιόγκα...

Close