Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του δέρματος

 

Είναι γεγονός πώς ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και αυτό επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν σωστά το αντηλιακό.

Είναι επίσης γεγονός και κρίμα πώς για τα επόμενα 15 χρόνια, οι θάνατοι εξαιτίας του καρκίνου του δέρματος ολοένα θα αυξάνονται.

Τα καλά νέα είναι πώς όσο πιο νωρίς αντιληφθείτε τα συμπτώματα, τόσο πιο πιθανό είναι να θεραπευτεί ο καρκίνος – τουλάχιστον στο 90% των περιπτώσεων – λέει η Mona Gohara, δερματολόγος στο Κονέκτικατ. Είναι μια μικρή νίκη! Για να μην επαναπαυτείτε όμως (για κανέναν λόγο) και θεωρήσετε πώς ο μοναδικός παράγοντας που προκαλεί καρκίνο του δέρματος είναι η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, δείτε ποιους άλλους παράγοντες πρέπει να εξετάσετε.

 • Το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Ένας συγγενής δηλαδή, που έδωσε μάχη με τον καρκίνο του δέρματος, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής του.
 • Το ανοιχτόχρωμο δέρμα-ειδικά αν έχετε ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.
 • Οι πολλές θεραπείες με ακτίνες Χ (μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνια ώστε να αποτελέσουν κίνδυνο, αλλά είναι προτιμότερο να το γνωρίζετε).
 • Έχοντας μια ασθένεια του ανοσοποιητικού εξασθένησης όπως το λέμφωμα και τον ιό HIV.
 • Βαριά εγκαύματα ή ουλές που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία UV.
 • Το κάπνισμα.

Τώρα λοιπόν ξέρετε τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την θανατηφόρα ασθένεια, αλλά πώς μπορείτε να την εντοπίσετε; Πρώτον πρέπει να ξέρετε πώς ο καρκίνος του δέρματος χωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), το μελάνωμα, και το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (SCC). Το πρώτο είδος (BCC) είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος και βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται συχνά στον ήλιο (στο λαιμό, το πρόσωπο, τα χέρια, οι ώμοι). Το μελάνωμα αφορά κυρίως τις κρεατοελιές και είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου και τέλος το SCC είναι παρόμοια με το BCC, αλλά μπορεί να εντοπιστεί και σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο στόμα, στα χείλη και γύρω από τα γεννητικά όργανα ενός ατόμου και συνήθως προκύπτει από προϋπάρχουσες συνθήκες (όπως ασθένειες ή γενετική).

Μικρή σημασία έχει βέβαια ο τύπος του καρκίνου αφού αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι να γίνει η διάγνωση εγκαίρως και στη συνέχεια η θεραπεία. Παρακάτω δείτε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που πρέπει να σας παρακινήσουν να επισκεφτείτε αμέσως τον δερματολόγο σας, όπως υπογραμμίζει η Δρ. Gohara.

 • Αλλαγή στην μορφολογία μιας ελιάς (χρώμα, σχήμα, μέγεθος.)
 • Ελιές σε διάφορα σημεία του σώματος που είναι ανομοιόμορφες μεταξύ τους.
 • Ελιές που αιμορραγούν ή πονάνε.
 • Σπυράκια που εμφανίζονται σε σημεία του σώματός σας, σε περιοχές όμως που δεν εκτίθενται στον ήλιο.
 • Μώλωπες στα πόδια που δεν περνάνε με την πάροδο του χρόνου.
 • Πληγές που δεν επουλώνονται.
 • Φολιδωτό ή εύθραυστο δέρμα. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε αυτό και σε ανώδυνα πράγματα όπως το ξηρό δέρμα, η ψωρίαση, το έκζεμα. Συνήθως, όταν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό το δέρμα δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες με κρέμες που οι περισσότερες άλλες ασθένειες αντιδρούν.
 • Καφέ ή μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στις μύτες των ποδιών.
 • Επίμονα σπυράκια. Ένα ημιδιαφανές, σπυρί που επιμένει για πολύ καιρό είναι πολύ πιθανό να μην ένα απλό σπυράκι

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω συμπτώματα δεν συνδέονται απαραίτητα με τον καρκίνο του δέρματος. Θα πρέπει ωστόσο να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας ώστε να είστε σίγουροι.

 

Πηγή: marieclaire.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Το Πατριαρχείο Μόσχας και η Ρωσία – Τι έδειξε έρευνα!

Το συγκεκριμένο φαινόμενο -όπως καταγράφεται σε σχετική, πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew- έχει και μία ακόμη παράμετρο.

Close