Τι πρέπει να κάνουμε για τη γρίπη

Ξεκίνησε η καμπάνια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για την πρόληψη της γρίπης μέσω του εμβολιασμού, που έχει ως στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού, προκειμένου φέτος να περιοριστούν τα θύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν τα 57 έτη. Συνολικά, καταγράφηκαν 197 θάνατοι, εκ των οποίων οι 172 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Τα 166 (84,3%) από τα 197 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος, όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με ανοσοκαταστολή, μεταβολικά νοσήματα, έγκυοι, θηλάζουσες, παχύσαρκοι και παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια), καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, θα πρέπει να εμβολιαστούν εγκαίρως έναντι της γρίπης.

«Είναι απαράδεκτο να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρώπης από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού της γρίπης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Βλασταράκος.

Επίσης, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι δεκάδες κλειστές κλίνες. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, στις 150 κλίνες που έχουν την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν λειτουργούν ελλείψει προσωπικού, εκτιμάται ότι μπορούν να νοσηλευθούν ετησίως 4.000 άτομα και να σωθεί το 50% εξ αυτών, δηλαδή 2.000 άτομα.

«Όλοι, τόσο οι αρμόδιοι φορείς, όσο και οι πολίτες», σημείωσε, «πρέπει να δώσουμε βάρος στην πρόληψη προκειμένου να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της νόσησης που έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Για το θέμα, μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης και ο πρόεδρος της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, κ. Νικόλαος Μουλίνος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, οι 197 θάνατοι από γρίπη στην χώρα μας την προηγούμενη χρονιά, οφείλονται στο μειωμένο ενδιαφέρον του καθενός μας για προστασία της Δημόσιας Υγείας και στο φοβικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί κατά των εμβολιασμών εν γένει. Το εμβόλιο για την γρίπη χορηγείται δωρεάν σε κάθε ασφαλισμένο. Ειδικές ομάδες εργαζομένων, όπως οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς και όσοι εργάζονται σε χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά ακόμη και όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά σε καθημερινή βάση, καλό είναι να γνωρίζουν, ότι, όχι μόνο έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι, αλλά και αν νοσήσουν θα μεταδώσουν την γρίπη μαζικά σε αθώους συνανθρώπους τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουλίνος ανέφερε ότι η πρόληψη αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, αφού είναι δεδομένο, ότι μπορεί να αποτρέψει μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία και να συμβάλλει θετικά στην ποιότητα της ζωής μας. Η ΑΓΣΣΕ (Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος) επαινεί και στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε έμπρακτη στήριξη του κοινωνικού συνόλου, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά περίοδο.

 

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ένα συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας και των Αγίων Αναργύρων
Ένα συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας και των Αγίων Αναργύρων

Στις 24-10-08 ο υιός μου Σπυρίδων είχε ένα σοβαρότατο τροχαίο

Close