Τι συμβαίνει πια με αυτήν την εκκλησιαστική περιουσία; Γιατί άλλαξε στάση ο Ιερώνυμος για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Τι συμβαίνει πια με την εκκλησιαστική περιουσία; Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε χθες τον Αρχιεπίσκοπο στην έδρα του και στις συζητήσεις κυριάρχησε η αξιοποίησή της .

Σημειώνεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα έντεκα Μητροπόλεις. Θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση και η αξιολόγηση των ακινήτων και θα δημιουργηθεί μία δομή, όπου θα γίνεται η αξιοποίηση και η διανομή των κερδών κατά το ήμισυ.

Για ακόμη μία φορά κατέστη σαφές ότι το ποσό που θα εξασφαλίσει η Εκκλησία θα διατεθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων της, για την χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, αλλά και για την αναστήλωση ναών και ιερών μνημείων.

Με την μόνη διαφορά πως θα έχει συνεταίρο το κράτος, αφού θα τα μοιράσουν μισά μισά όπως αποκαλύφθηκε μετά την αντίστοιχη καλοκαιρινή συνάντηση των δύο πλευρών στο υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα είναι γιατί τόση πρεμούρα με την εκκλησιαστική περιουσία; Βρισκόμαστε ενώπιον του πρώτου βήματος για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας; Μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία προ τριετίας δημιουργεί προβληματισμό για όσα συμβαίνουν σήμερα: “Αδελφοί μου, χωρίς περιουσία, δηλαδή την μετατροπή της ύλης σε πνεύμα, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να
έχουμε την αυτονομία μας.» είχε πει τότε μιλώντας με προοπτική…διαχωρισμού.

Βέβαια πλέον όπου σταθεί και όπου βρεθεί έχει αλλάξει …τροπάριο και μιλάει για τις σχέσεις όχι Εκκλησίας-Κράτους, αλλά Εκκλησίας-Έθνους.

Πλην όμως ανατρέχοντας πίσω στο 2014 και στην εισήγησή του στην Ιεραρχία και σε μια αντίστοιχη συνεντευξή του στο MEGA διαπιστώνει κανείς πως η Εκκλησία πατάει στα βήματα των αρχαίων Ρωμαίων και ακολουθεί τη ρήση του Βιργιλίου “αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο” …

Πριν τρία χρόνια λοιπόν , το ζήτημα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας είχε ανοίξει για τα καλά κι εκείνη τη φορά όχι με αφορμή κάποια συνηθισμένη τοποθέτηση βουλευτή της Αριστεράς, αλλά από τα λεγόμενα του ιδίου του Αρχιεπισκόπου.

Το θέμα βεβαίως είναι υποθετικό με αφορμή και την αναμενόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά αν καλοδεί κανείς το νόημα των τότε λεγομένων του Αρχιεπισκόπου είναι στη λογική “Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν”…

Πριν τρία χρόνια λοιπόν η κίνηση του Αρχιεπισκόπου να θέσει ευθέως το θέμα της ετοιμότητας της Εκκλησίας απέναντι στο ενδεχόμενο του διαχωρισμού αιφνιδίαε και έθεσε ξεκάθαρα προς των ευθυνών της την Πολιτεία και ιδίως του εκφραστές της, δηλαδή τα κόμματα.

Στο MEGA

Επίσης κ. Ιερώνυμος μιλώντας τότε στο MEGA τόνισε πως “Στην πράξη έχει επιτευχθεί ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας”, εξηγώντας πως είναι διακριτοί οι ρόλοι. “Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς στις προτάσεις, για να μην μπω επιθέσεις” συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως η Εκκλησία δε θα ζητήσει ποτέ διαχωρισμό, αλλά αν της ζητηθεί κάτι τέτοιο θα τα βγάλει πέρα κι έτσι….” πετώντας το μπαλάκι στα κόμματα…

Στην Ιεραρχία

Όσον αφορά το περίφημο plan Β, που επεξεργάζεται η Εκκλησία, οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου κατά την προσφώνησή του στην Ιεραρχία το 2014 ήταν σαφείς:

«Σε λίγα χρόνια, αγαπητοί μου αδελφοί, η Βουλή των Ελλήνων θα λάβει αναθεωρητικό χαρακτήρα, έχοντας την εντολή να προβεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Θ’ αφήσουμε να μας προλάβουν οι εξελίξεις; Προτείνω άμεσα και για το θέμα αυτό να ορισθεί Ειδική Συνοδική Επιτροπή από Αρχιερείς και λαικούς εμπειρογνώμονες, ούτως ώστε άμεσα να εισηγηθούν επί του θέματος της αναθεωρήσεως. Στο σημείο αυτό προκύπτουν διάφορα ερωτήματα. Ποιά σχέση επιθυμούμε; Το μοντέλο των διακριτών ρόλων μας εξυπηρετεί ακόμη;» είπε με νόημα και συνέχισε «Αποφασίσαμε να προβούμε στην κατάρτιση τριετούς προγράμματος, το οποίο θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης. Θα παρουσιάσει την εικόνα των χρεών και των αποθεματικών μας και θα μας ενημερώσει εμπεριστατωμένα για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε σχετικα με την αξιοποίηση της περιουσίας μας. Προχωρούμε στην ολοκλήρωση του εκκλησιαστικού κτηματολογίου, ενώ κατορθώσαμε να επανασυστήσουμε τη Ναοδομία, την ονομαζομένη πλέον «Υπηρεσία Δόμησης», με όλες τις αρμοδιότητες που έχουν οι τοπικές πολεοδομίες των Δήμων της χώρας μας. Αδελφοί μου, χωρίς περιουσία, δηλαδή την μετατροπή της ύλης σε πνεύμα, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να έχουμε την αυτονομία μας.»

Το ερώτημα είναι επομένως τι άλλαξε σε σχέση με την δυναμική αυτή στάση και πλέον η Εκκλησία άγεται και φέρεται από τις προθέσεις των κυβερνώντων, που είναι ξεκάθαρο πως έχουν πολιτικές σκοπιμότητες…

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μάθε να κάνεις το σπίτι σου παράδεισο

-Μάθε να περιμένεις,Μάθε να ακούς,Μάθε να μην μιλάς άσκοπα...

Close