Τουρκία: Ζητάει επισήμως από Ελλάδα-ΕΕ-Ισραήλ να πάρουν την άδειά της για εργασίες στην Α.Μεσόγειο

Η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας τους να πάρουν την άδεια της πριν πραγματοποιήσουν εργασίες στην “υφαλοκρηπίδα της” στην Ανατολική Μεσόγειο!

Είναι αξιοσημείωτη η επαναλαμβανόμενη τουρκική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας και των συμμάχων της, που πλέον έχει περάσει από το όριο της εμμονής σε αυτό της γραφικότητας. Αναφέρει συγκεκριμένα ΜΜΕ της γείτονος χώρας:

“Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τόνισε ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Αντί να επιλέξει την επίλυση προβλημάτων με την Τουρκία μέσω διαλόγου, η Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις, αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πάρει μια αυστηρότερη στάση εναντίον της Άγκυρας.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης η οποία παρείχε ένα νομικό πλαίσιο για την αποτροπή πιθανών γεγονότων από περιφερειακά κράτη. Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσουν κατάλληλα τεράστια τμήματα της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης, όταν μια πολιτική κρίση έπληξε τη χώρα της Βόρειας Αφρικής το 2011, αποτρέπονται.

Η συμφωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Λιβύη είναι ναυτικοί γείτονες. Η οριοθέτηση ξεκινά από το Fethiye-Marmaris-Kaş στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας και εκτείνεται μέχρι τις ακτές Derna-Tobruk-Bordia της Λιβύης.

Σε απάντηση, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020, ορίζοντας μια ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ 2002 και 2016, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες γύροι συνομιλιών για να δοκιμάσουν και να θέσουν τα θεμέλια για πλήρη διαπραγματεύσεις σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Μετά από ένα πενταετές κενό, που παρατάθηκε από μια διαμάχη για αλληλεπικαλυπτόμενους ισχυρισμούς για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, οι δύο χώρες συνέχισαν τις διερευνητικές συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου.

Οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει τις συνομιλίες για να συζητήσουν τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς λύσης. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν τακτικά μέχρι το 2016, αλλά έκτοτε δεν υπήρξαν εξαιτίας των πολιτικών εικασιών και της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διμερείς συζητήσεις συνεχίστηκαν με τη μορφή πολιτικών διαβουλεύσεων αλλά δεν επέστρεψαν στο διερευνητικό πλαίσιο.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες αποκλιμάκωσης πέρυσι, που ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο συμβάντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συνομιλίες διευκόλυναν τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, επιτρέποντας την επίλυση των διαφορών στη θάλασσα και στον αέρα.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου αυτού που κάθε πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει. Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα αντιμετωπίσει μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου και της κατάστασης ορισμένων ελληνικών νησιών.”

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Διατροφή και ηλικία, τι πρέπει να τρώτε
Διατροφή και ηλικία, τι πρέπει να τρώτε

Η διατροφή αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο του τρόπου ζωής για την

Close