Τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Ανήμερα της 21ης επετείου από την κρίση των Ιμίων,
μία τουρκική πυραυλάκατος και δύο φουσκωτά επιχείρησαν σήμερα να προσεγγίσoυν τη συστάδα των μικρών νησιών ανεπιτυχώς, καθώς εμποδίστηκαν από ελληνικό σκάφος.
Η νέα τουρκική πρόκληση γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικώνΜετά την επιχείρηση, η πυραυλάκατος και τα φουσκωτά επέστρεψαν στο Μπόντρουμ.Η νέα τουρκική πρόκληση γίνεται λίγα εικοσιτετράωρα έπειτα από την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι στη γείτονα χώρα.

Η αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της τουρκικής πλευράς, με τη χώρα να απευθύνει νέο αίτημα προς την Ελλάδα για την έκδοση των στρατιωτικών.

Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως στην πυραυλάκατο επέβαινε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Hulusi Akar και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, ο Τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Σε μία «επετειακή πρόκληση», φουσκωτά με Τούρκους κομάντος, συνοδευόμενα από μια τουρκική πυραυλάκατο, έκαναν «αναπαράσταση» της κρίσης του 1996. Με ταχύτητα, ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια.

Μαζί με τη πυραυλάκατο έκαναν τον κύκλο των βραχονησίδων και αποχώρησαν. Στη περιοχή βρισκόταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία παρακολούθησε τις ενέργειες των Τούρκων.

H νέα ένταση σημειώθηκε περί τις 11.00 και διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑΠεριστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των ΙμίωνΤην Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.

 

πηγη

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Oι Χριστιανοί και τα έσχατα γεγονότα
Oι Χριστιανοί και τα έσχατα γεγονότα

Πρεσβ . Διονύσιος Ταμπάκης

Close