Τούρκοι: ”Πρέπει να τρυπήσουμε σε Αιγαίο & Λιβύη για υδρίτες”!

Οι Τούρκοι θα τα παίξουν όλα για όλα την επόμενη περίοδο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Δεν θα έχουμε πιθανότατα ”ήσυχο” καλοκαίρι στην περιοχή μας, με δεδομένο ότι ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που επιβεβαιώνει και ο γνωστός μας Ναύαρχος ε.α. Τ. Γιατσί με μια σοβαρότατη αποκάλυψη, την οποία φέρνουμε στην δημοσιότητα για πρώτη φορά και η οποία θα φέρει πιθανόν το ελληνικό και το τουρκικό ναυτικό ακόμα πιο κοντά σε μια “συνάντηση” εν ευθέτω χρόνω στην περιοχή μας.

“Εάν δεν στείλουμε πλοίο, η συμφωνία θα ακυρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο” δήλωσε ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, υπενθυμίζοντας ότι παρόλο που η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει λήξει στις περιοχές ναυτικής δικαιοδοσίας που προέκυψαν με τη Συμφωνία με την Λιβύη, η τουρκική εταιρεία ενέργειας (TPAO) δεν έχει λάβει άδεια εδώ και 9 μήνες, για αυτό και ο ίδιος προειδοποίησε ότι “Εάν δεν ασκήσουμε καμία δραστηριότητα σε αυτή την θαλάσσια περιοχή, αυτή η συμφωνία θα καταστεί άκυρη”.

«Εάν η Τουρκία θέλει να προστατεύσει τους ενεργειακούς της πόρους, θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με τη Λιβύη ενώ σε αντίποινα, η Ελλάδα έκανε μια ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία μπορεί να κάνει την ίδια συμφωνία με τη Λιβύη με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Συρία”, δηλώνει ο ίδιος.

Ο Cihat Yaycı τόνισε επίσης τη σημασία των ενεργειακών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στον αγώνα για την εδραίωση της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

«Η Γαλάζια Πατρίδα χωρίς τέτοιες δραστηριότητες και στρατιωτική παρουσία, σημαίνει ότι δεν ασκούνται τα δικαιώματα ναυτικής δικαιοδοσίας μας στην περιοχή αυτή”, τόνισε ο Τούρκος Ναύαρχος.

Η ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η σημασία των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής συζητήθηκαν στο “Ενεργειακό Συμπόσιο” που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Bahçeşehir και το Global Strategies Center (BAU DEGS).

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου ναυτικών επιστημών και Τεχνολογιών Dokuz Eylul ανέφερε το ζουμί του τι ετοιμάζει η τουρκική πλευρά.

«Οι υδρίτες μεθανίου θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας στο εγγύς μέλλον. Είμαστε πλούσιοι σε υδρίτες, οι οποίοι θα αλλάξουν τη μοίρα των μελλοντικών γενεών” ανέφερε ο ίδιος.

Ο Δρ Alpaslan Bayraktar, μιλώντας στο ίδιο συμπόσιο, τόνισε ότι η αλλαγή και ο μετασχηματισμός της ενέργειας παγκοσμίως, δημιούργησε ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ότι πρέπει να εφαρμοστούν υποστηρικτικές ενεργειακές πολιτικές.

«Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των πόρων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου στην παγκόσμια αγορά. Όλοι όσοι θα συμφωνήσουν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν ένα πλεονέκτημα”.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Boğaziçi Καθ. Δρ. Gürkan Kumbaroğlu ζήτησε την διάθεση προϋπολογισμού για την εξόρυξη υδριτών μεθανίου.

Ο Δρ .Salih Saner επέστησε την προσοχή στο Αιγαίο (Θάλασσα των Νήσων την αναφέρει η τουρκική πλευρά).

«Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να οριοθετηθούν και να μεταφερθούν. Η Τουρκία θα πρέπει να γίνει κόμβος με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, (Blue Stream, BTC, Turkakım, Kirkuk-Yumurtalık). Οι πόροι των υδριτών μεθανίου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να παραβλεφθούν, η πιθανότητα εκμετάλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί σε ημερήσια διάταξη, η γεωθερμική ενέργεια πρέπει να είναι ερευνητικό θέμα επίσης στο Αιγαίο”, ανέφερε ο ίδιος.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η προσευχή που είναι ένα πανίσχυρο «όπλο» και φέρνει αγαλίασση, και ειρήνη στις ψυχές που τη χρησιμοποιούν
Η Πνευματική αντιμετώπιση της ασθένειας για την ωφέλεια του ανθρώπου

Η προυπόθεση για να ωφεληθεί ο άνθρωπος

Close