Το «Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο» της Φιλαρμονικής του Βερολίνου εχθές στο Μέγαρο Μουσικής

Το «Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο» της Φιλαρμονικής του Βερολίνου εχθές στο Μέγαρο Μουσικής

«Είναι πολύ όμορφο που βρισκόμαστε σε αυτή την υπέροχη πόλη και μπορούμε να παίζουμε μουσική σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είμαι βέβαιος πως καταλαβαίνετε ότι το κάνουμε με όλη μας την καρδιά…». Ηταν τα γεμάτα ενθουσιασμό λόγια του σερ Σάιμον Ρατλ, του διάσημου βρετανού μαέστρου, που μόλις είχε ολοκληρώσει το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας το «Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο» της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου.

Το ολόθερμο χειροκρότημα του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης αλλά και στον κήπο όπου αναμεταδόθηκε ζωντανά ήταν ενδεικτικό της επιτυχίας της συναυλίας.

Ενδεικτικό όμως του ενθουσιασμού του σερ Σάιμον ήταν ότι μετά το πέρας αυτής της συναυλίας ο σπουδαίος βρετανός μαέστρος συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία των μουσικών βγήκαν έξω και κατευθύνθηκαν στον χώρο της προβολής όπου έγιναν δεκτοί ως αστέρες!

Αργότερα, ο 60χρονος μαέστρος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την φήμη άμεσου και επικοινωνιακού ανθρώπου η οποία τον συνοδεύει: μίλησε ευγενικά με όποιον επιχείρησε να του πει μια κουβέντα, υπέγραψε αυτόγραφα σε νεαρούς εκκολαπτόμενους μουσικούς, έκανε χιούμορ και φωτογραφήθηκε μαζί τους…«Είναι υπέροχες οι αντιδράσεις του κόσμου» έλεγε κάθε τόσο. «Είναι θαυμάσιο να αισθάνεσαι τόσο καλοδεχούμενος…»

Το «Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο» της Φιλαρμονικής του Βερολίνου δόθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και πολλών εκπροσώπων της δημόσιας ζωής: ανάμεσά τους ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, βουλευτές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κ.α. Η συναυλία άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και μεταδόθηκε τηλεοπτικά στην χώρα μας, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Νότιο Κορέα ενώ διαδικτυακά παγκοσμίως. Το πρόγραμμα «περιέτρεξε» την Ευρώπη περιλαμβάνοντας την εισαγωγή από την όπερα «Σεμίραμις» του Ροσίνι , το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα του Σιμπέλιους με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο ο οποίος επίσης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό χαρίζοντας κι ένα ανκόρ και την Τέταρτη Συμφωνία του Σούμαν (“του Ρήνου”).

Το γεγονός ότι εφέτος επελέγη η Αθήνα για το «Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο» της Φιλαρμονικής του Βερολίνου- το οποίο καθιερώθηκε το 1991 και δίνεται κάθε Πρωτομαγιά με σκοπό να τιμηθεί η ίδρυση της ορχήστρας ως ανεξάρτητου μουσικού φορέα την 1η Μαϊου 1882 αλλά και να προωθηθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες- προκάλεσε μεγάλη αίσθηση διεθνώς. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η ορχήστρα μάλιστα αναφέρεται με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια στην χώρα μας και στον πολιτισμό της: «Φέτος το “Κοντσέρτο της Ευρώπης” με την Φιλαρμονική του Βερολίνου είναι περισσότερο ευρωπαϊκό από ποτέ, αφού η Ορχήστρα ταξιδεύει στην Ελλάδα, στο λίκνο της Δημοκρατίας, στην χώρα που γέννησε την λέξη «Ευρώπη»…» λέει χαρακτηριστικά.

Ηταν η δεύτερη φορά που η Φιλαρμονική του Βερολίνου επέλεξε την Αθήνα για το “Ευρωπαϊκό Κοντσέρτο” της. Η πρώτη ήταν το 2004 και φιλοξενήθηκε στο Ηρώδειο. Η εν λόγω συναυλία διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και ειδικότερα σε χώρους μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας ή σε συναυλιακά κέντρα που έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Casey σε ένα συγκινητικό βίντεο συναντά τη γυναίκα που τον μεγάλωσε!

Όλοι θυμόμαστε την συγκινητική ιστορία του σκύλου του Οδυσσέα Άργου, που αναγνώρισε τον κύριό του ύστερα από είκοσι χρόνια παρά το...

Close