Το «Μπαρμπαρός» αρχίζει έρευνες στον κόλπο Αμμοχώστου

Προχωρά η Τουρκία με NAVTEX που εξέδωσε την Πέμπτη 20 Απριλίου από το σταθμό Αττάλειας.

Με «διακριτικές» προκλήσεις προχωρά η Τουρκία με NAVTEX που εξέδωσε την Πέμπτη 20 Απριλίου από το σταθμό Αττάλειας. Συγκεκριμένα, «δέσμευσε» περιοχή μεταξύ του Κόλπου της Αμμοχώστου και του Αποστόλου Ανδρέα, για «σεισμογραφικές έρευνες» από το ερευνητικό-σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros Hayrettin Pasa» που θα συνοδεύεται από το βοηθητικό πλοίο «M/V Bravo», όπως αναφέρει η εφημερίδα O Φιλελεύθερος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι «σεισμογραφικές έρευνες» θα διαρκέσουν από αύριο Παρασκευή μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Η περιοχή που θα διεξαχθούν οι έρευνες δεν περιλαμβάνει ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός των περιοχών που το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν νέες σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου.

Προφανώς η αποστολή έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι τεχνικό, όπως και στις προηγούμενες αποστολές του «Μπαρμπαρός». Το σεισμογραφικό στάλθηκε εσπευσμένα στην περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα, την Κυριακή του Πάσχα, και βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Σινίφκης απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Την επανεμφάνισή του είχε χαρακτηρίσει «πρόκληση» ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές της.

Δεν είναι έγκυρη η τουρκική NAVTEX
Η NAVTEX (με αριθμ. 410/17, της 19/04/2017), την οποία εξέδωσε η Τουρκία έχει εκδοθεί από αναρμόδια αρχή και συνεπώς δεν είναι έγκυρη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφυλάσσεται να ενεργήσει με τον τρόπο που κρίνει πρέποντα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις προαναφερθείσες σεισμικές έρευνες.

Όπως αναφέρει, αρμόδια για την έκδοση ειδοποιήσεων που αφορούν δέσμευση περιοχών εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Κύπρου, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, έχουν ληφθεί οι δέουσες ενέργειες για πληροφόρηση παντός ενδιαφερομένου για το άκυρο της τουρκικής NAVTEX.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Έχω κληθεί να υπηρετώ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ
Στρατιωτικός Ιερέας- Κομάντο Ευάγγελος Λιάπης: Έχω κληθεί να υπηρετώ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ- video

Από τον άμβωνα στα αλεξίπτωτα -Πριν το άλμα τελεί τον Αγιασμό, ευλογεί το αεροσκαφος και μοιράζει εικονές φυλαχτά σε όλους...

Close