Το «Μπαρμπαρός» ξανά εντός κυπριακής ΑΟΖ – Κατεβαίνει στο βυθό το τρυπάνι της Τotal

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει και σήμερα, Κυριακή, τις κινήσεις του εντός της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com.Χθες, μετά από παρουσία 45 λεπτών εντός του οικοπέδου 6, κινήθηκε βόρεια προς την Τουρκία και σήμερα άλλαξε ρότα. Τώρα, το «Μπαρμπαρός» κινείται νότια με πορεία προς το οικόπεδο 7. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών της Total στο οικόπεδο 11, όπου θα γίνει η γεώτρηση.

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα (17/7) η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Πάντως, η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά.

Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη-λιπαντικό αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης για να μεταφέρονται στη στεριά. Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς το στόχο θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή. Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

p.from

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Αγία Μαρίνα: Απίστευτο θαύμα στις ΗΠΑ

Πολλές φορές στην ζωή μας, σαν συνειδητοί Χριστιανοί, επικαλούμεθα τον Θεό και τούς Αγίους Του

Close