Το Πάσχα στην Κρήτη, το νησί Σύμβολο για ένα ολόκληρο Έθνος!

Το  Πάσχα στην Κρήτη μας: Το νησί Σύμβολο για ένα ολόκληρο Έθνος!

Δεν θα μπορούσα να μην σας μιλήσω για το νησί από το οποίο έχω την χαρά και την τύχη να κατάγομαι, την Κρήτη μου, την Κρήτη μας.

Ίσως δεν είναι τυχαίο που μας χαρακτηρίζουν «τοπικιστές», όχι όμως όπως πολλές φορές αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί. Τι εννοώ?? Αυτή η λέξη εμπεριέχει και μια δόση έντονου φανατισμού.

Όχι, δεν είμαστε φανατικοί τοπικιστές. Είμαστε υπερασπιστές ενός πονεμένου και ταλαιπωρημένου τόπου, που κατάφερε να φτάσει στην ανατολή του, μετά από πολλούς αγώνες, περιπέτειες και δοκιμασίες. Η κορυφή ποτέ δεν ήταν εύκολη. Με οδηγό το Θεό, οι παλιοί πολέμησαν και μόχθησαν, για να μπορούμε εμείς οι νεότεροι να ζούμε με άνεση.
Η Κρήτη μας, είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Κάθε γωνιά του και μια ανάμνηση. Κάθε εποχή για εμάς συμβολίζει κάτι διαφορετικό, αλλά και ιερό. Σε κάθε γιορτή του χρόνου, σκορπάται χαρά σε ολάκερη την Κρήτη, την οποία αξίζει να ζήσει κάποιος έστω και για μια φορά.

Δεν υποτιμώ κανένα τόπο. Ο κάθε τόπος έχει τα δικά του χρώματα και αρώματα. Απλά εγώ θέλω να μιλήσω για τα δικά μας.

Αχ! Το Πάσχα στην Κρήτη είναι πραγματικά μαγευτικό! Όλοι το περιμένουμε πως και πως. Από τον πιο νέο μέχρι τον πιο ηλικιωμένο. Οι προετοιμασίες, για κάθε οικογένεια, είναι ιεροτελεστία.

Τα σπιτικά σκορπάνε μυρωδιές. Ξέρετε η κάθε μέρα από την Μεγαλοβδομάδα αποτελεί διδαχή που μεταλαμπαδεύεται από το γονιό στο παιδί.
Στρωμένα τραπέζια κατά μήκος των σαλονιών μέσα στα σπίτια, ή ακόμα και στις πλατείες των χωριών. Όλη μια παρέα γιορτάζουν το Πάσχα. Μαντινάδες, τραγούδια, ευχές, ένας κόσμος αγνός που αποπνέει παράδοση.
Γ

ιατί όπως λένε και οι Κρητικοί:
«Άνοιξη, Πάσχα, ομορφιά,
Η πιο μεγάλη σκόλη
Σαν την ημέρα της Λάμπρης
Να’ναι η ζωή σου όλη».
Καλό σας Πάσχα!

Επιμέλεια Κειμένου
Χριστίνα Τριποδιανάκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Τι είναι ο Σταυρός

Εάν αναλύσουμε τις εντολές του Χριστού, όλη την διδασκαλία της Εκκλησίας, την πνευματική παράδοση και την θεολογία μας τελικώς θα...

Close