Το όνειρο ενός γελοίου

Το όνειρο ενός γελοίου. Παρακολουθήσαμε την θεατρική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου “Το όνειρο ενός γελοίου” του Φιoντόρ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο  Αριστοτέλειο. Ένα θέατρο γεμάτο στην κυριολεξία. Μία θεατρική παράσταση που σε καθηλώνει !

 

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κάποιος το δέος που αισθάνεται από  την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του εν λόγω, λογοτεχνικού κειμένου ”Το όνειρο ενός γελοίου ”, τόσο ερμηνευτικά, σκηνογραφικά, εικαστικά , όπως μας παρουσιάζεται επί σκηνής από τους Άρη Σερβετάλη, Έφη Μπίρμπα και του υπόλοιπους συντελεστές-συνεργάτες τους.

 

 

 

 

 

 

Μέσα από το κείμενο του Φ.Ντοστογιέφσκι ,όπως μεταφέρεται και στην κυριολεξία, κατά λέξη, εκπληκτικά επί σκηνής, ξεδιπλώνονται  οι λογισμοί της εξομολόγησης από έναν άνδρα, το νήμα της παρούσας ζωής του, πλαισιωμένης με την απόγνωση και την θλίψη που τον οδηγούν σε μια ”φανταστική αυτοκτονία”, μέχρι τη στιγμή μια συνάντηση με ένα κοριτσάκι , ένα αστέρι, ένα όνειρο(;)  θα του αλλάξουν την ροή των πραγμάτων γύρω του με επίκεντρο την Αλήθεια και την απομάκρυνση από την απόφαση του αυτήν, της πραγματοποίησης της ”φανταστικής του αυτοκτονίας”.

 

 

 

 

Η παρουσία του Πνεύματος ως Όν, θα τον οδηγήσει σε μια νέα θέαση του κόσμου, μεταξύ του ποιο το όνειρο τελικά, και ποια η πραγματικότητα με ζητούμενο την προσέγγιση  της Αλήθειας στην ζωή σε υπαρξιακή και κυρίως πνευματικής διάσταση του Θείου, της ματαιότητας ,της Αγάπης για τον συνάνθρωπο και της ύπαρξης του ανθρώπου ωστε να αναγνωρίσει την Αλήθεια .

 

 

.

Ο  Ντοστογιέφσκι μας παρουσιάζει κομμάτια της πνευματικότητας του εαυτού του, των προβληματισμών του, για το ποιοι είμαστε, όπως είναι για εκείνον, και μας προκαλεί με το συγκλονιστικό λόγο του να δούμε  που τοποθετούμε  ο καθένας τον εαυτό μας μέχρι σήμερα. Επίκαιρος και διαχρονικός ο Ντοστογιέφσκι το κατορθώνει αυτό!

….Μεταξύ του ονείρου ενός τρελλού-γελοίου ,όπως είναι εκείνος, όπως είμαστε όλοι μας τελικά, αντανακλούμε το είναι μας μέσα από  τους φόβους μας, τις ελπίδες μας, σε νερά από σταγόνες βροχής  απεγνωσμένα.

Στηριζόμενοι τις περισσότερες φορές, όπως κι ο γελοίος του Ντοστογιέφσκι, σε ”πατερίτσες” και καμπουριασμένοι, και αναζητώντας την ελπίδα από το Φως του Αστεριού, μιας κοριτσίστικης απεγνωσμένης φωνής που με το Κύριε, κύριε θα οδηγήσει στην αποτροπή από την αυτοκτονία του καθενός μας ίσως και θα μας ξυπνήσει από τον λήθαργο της παραίτησης… από την καταθλιπτική κατάσταση που έχουμε οδηγηθεί,…όπως συγκλονιστικά μας δείχνει ο Άρης Σερβετάλης ερμηνεύοντας τον τρελλό που ακόμη και στην κοινωνία μας, σήμερα συναντούμε ,…στον δρόμο ,…αλλά και μέσα μας;

 

Ένας τρελλός-γελοίος που με την ερμηνεία του, ο Άρης Σερβετάλης και με την πνευματική διάσταση προς την Υπέρτατη Αγάπη, προς την Αλήθεια της Ζωής, προς τον Θεάνθρωπο, που γνωρίζουμε πως τον διακατέχει, τολμούμε να πούμε πως ναι, άξια και συγκλονιστικά μας παρουσιάζει επί σκηνής και μας μεταδίδει το μήνυμα της Αληθείας όπως επιθυμεί!

 

 

Η εκπληκτική σκηνοθετική και σκηνογραφική ματιά της Έφης Μπίρμπα μας ταξιδεύει μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, του Ιδεατού και της αντανάκλασης του,Της σταύρωσης και μέσα από την εναλλαγή χρωμάτων Πτώσης, Σταύρωσης μας οδηγεί σε χρώματα Φωτός , Αληθείας ,Ελπίδας , Λύτρωσης  ως σκοπός της Λύτρωσης της ανθρωπότητας.

 

 

 

 

Μία καθ΄ όλα  συγκλονιστική θεατρική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου του μεγάλου Φ.Ντοστογιέφσκι από τον πρωταγωνιστή Άρη Σερβετάλη. Μία θεατρική παράσταση που έστω και ένα μικρό λιθαράκι να βάλει στην πνευματική μας εξέλιξη, είναι σημαντική για να την παρακολουθήσουμε!

Γιώτα Παμπάλου, Greekpress.gr

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-εικαστική εγκατάσταση-σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα
Απόδοση-δραματουργία: Άρης Σερβετάλης-Έφη Μπίρμπα
Ερμηνεύουν: Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα
Μουσική: Vangelino Currentzis
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Βάσια Λύρη
Sound design: Κώστας Μιχόπουλος
MakeYour OwnFilms- ΓρηγόρηςΠανόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Παραγωγή: Τεχνηχώρος

 

Με την υποστήριξη της Greekpress.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/to-oneiro-enos-geloiou/

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Συναξάρι 11 Ιανουαρίου, Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
Συναξάρι 11 Ιανουαρίου, Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Ο Όσιος Θεοδόσιος γεννήθηκε στο χωριό Μωγαρισσού της Καππαδοκίας από πολύ πιστούς και ενάρετους γονείς, τον Προαιρέσιο και την Ευλογία.

Close