Τρόφιμα σύμμαχοι και εχθροί των δοντιών μας

Είναι γνωστό ότι η καθημερινή φροντίδα και υγιεινή των δοντιών μας αποτελεί την ασπίδα για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της οδοντικής υγείας.Ωστόσο, η διατροφή παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθότι υπάρχουν τρόφιμα που ασκούν προστατευτική δράση και άλλα που είναι επιβλαβή για τα δόντια. Ας δούμε δύο σημαντικούς «διατροφικούς συμμάχους» και δύο «διατροφικούς εχθρούς» για την υγεία των δοντιών μας:

– Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη: η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, καθότι η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

– Όξινα τρόφιμα (ιδίως ροφήματα όπως χυμοί και αναψυκτικά): η υπερβολική κατανάλωσή τους φαίνεται ότι προκαλεί διάβρωση των δοντιών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

– Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: εξαιτίας του αυξημένου χρόνου που απαιτείται για τη μάσησή τους, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σάλιου, η οποία δρα προστατευτικά ως προς την εμφάνιση της τερηδόνας.

– Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό των δοντιών. Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με ασβέστιο.

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής φαίνεται επομένως ότι έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία των δοντιών μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Συναξάρι 24 Νοεμβρίου, Άγιος Κλήμης
Συναξάρι 24 Νοεμβρίου, Άγιος Κλήμης

Ο Άγιος Κλήμης ήταν Ρωμαίος αριστοκράτης από βασιλικό γένος, γιος του Φαύστου και της Ματθιδίας.

Close