Τσακαλώτος: «Δεν μπορεί να ισχύει το «η Μακεδονία είναι ελληνική»

Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τα τέσσερα διακυβεύματα που σηματοδοτούν τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, δημιουργώντας μια καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Καβάλα σήμερα το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

– Πρώτο διακύβευμα, όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να είναι η ποιότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι ώρα να αναρωτηθούμε τι κράτος θέλουμε, πόσο διαφάνεια θέλουμε, ποιοι θέλουμε να μας διοικούν», για να συνεχίσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να θωρακίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας προκειμένου να μην επικρατήσουν ξανά τα πελατειακά φαινόμενα του παρελθόντος. Αυτός ήταν ο στόχος μας, να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα διασφαλίζει και θα εξασφαλίζει την ισότητα και την ισονομία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες».

– Δεύτερο διακύβευμα, υπογράμμισε πως είναι το κοινωνικό ζήτημα που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής αλλαγής και συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άσκησε μάλιστα κριτική στο κ. Μητσοτάκη ο οποίος χαρακτήρισε την κοινωνική ανισότητα «σταγονίδια» και υπογράμμισε «αν αυτό πραγματικά πιστεύει τότε δεν έχει καταλάβει τίποτα».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσακαλώτος στην αύξηση των δαπανών για το παιδί και στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση σε καίριους κοινωνικούς τομείς όπως είναι το Βοήθεια στο Σπίτι, η πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, η επιδότηση ενοικίου, η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. «Δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό κράτος που η Ελλάδα δεν είχε ποτέ», σημειώνοντας στη συνέχεια «ότι είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε μια ολοκληρωμένη και σοβαρή κοινωνική πολιτική. Τόνισε επίσης ότι ελεγκτές του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν συνολικά 1.600 αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις τράπεζες προκειμένου να ελέγξουν αν τηρούνται όσα ορίζει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και αναρωτήθηκε «θα έπραττε το ίδιο η Νέα Δημοκρατία αν ήταν κυβέρνηση;».

– Το τρίτο διακύβευμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η ποιότητα και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης στη χώρα. Μιλώντας για το χρέος σημείωσε ότι «είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του «μαξιλαριού», έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία για τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το τι πραγματικά θέλουμε για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα χρόνια να πάνε χαμένα».

– Τέταρτο διακύβευμα, τόνισε πως είναι να σταματήσει η άνοδος του ρατσισμού και της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται ανακατατάξεις τις οποίες η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό. Σημείωσε ακόμα ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης «είναι να βρούμε ανθρώπους που συμμερίζονται τη δική μας αγωνία και τα διακύβευματα που θέτουμε, πέρα από πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογίες».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά «ομολογώ ότι με καίει το θέμα ως μισός Μακεδόνας που είμαι. Όπως η αστάθεια στην περιοχή της Βαλκανικής δε βοηθάει τη χώρα μας, δημιουργεί φόβους και εντάσεις μέχρι και πολέμους, Ακόμα και η ΝΔ έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιό της πρόσωπα που υποστηρίζουν και βλέπουνε με θετικό μάτι τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δώσαμε λύση σ’ ένα πρόβλημα που καρκινοβατούσε επί χρόνια. Ήταν δηλαδή καλύτερα να ηγεμονεύουν άλλοι, με τους οποίους εμείς έχουμε θέματα, το κράτος που βρίσκεται δίπλα μας. Η ρήση «η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική», δεν μπορεί να ισχύει όταν από το 1923 χάρτες σε εγκυκλοπαίδειες παρουσίαζαν τη Μακεδονία να εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι τη Βουλγαρία. Πρέπει να μπούμε και στη θέση των άλλων, πρέπει όλα αυτά να τα καταλάβουμε, να μπούμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε παρακάτω».

«Τα τέσσερα αυτά χρόνια», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του, «στεναχωρήσαμε κόσμο, κάναμε λάθη, αλλά καταφέραμε πράγματα που ήταν πολύ δύσκολα να γίνουν. Τα καταφέραμε όμως. Οι εκλογές όμως δεν κερδίζονται με αυτά. Κερδίζονται με το ποιος έχει το καλύτερο όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος κι εμείς αποδείξαμε ότι το έχουμε».

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Έφη Μπίρμπα-Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23

Λεπτεπίλεπτες κινήσεις, βαδίσματα αργά, και γρήγορα. Κι άλλοτε, ανθρώπινα σώματα να κρέμονται και να ισορροπούν.Πεσίματα και σηκώματα...Όλα αυτά και άλλα...

Close