ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας: Αρχίσαμε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

Σχέδια για την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής κάνουν Ελλάδα και Βουλγαρία, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της βουλγαρικής κυβέρνησης Άσεν Βασίλεφ.

Αν και δεν αποκάλυψε πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης.

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι. Ωστόσο με την εμπλοκή της Ελλάδας, θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε. Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Krassen Nikolov του EURACTIV.bg, είπε μιλώντας στο Nova TV ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που δουλέψαμε. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», είπε επίσης ο υπουργός.

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Ζελένσκι : «Δε φοβάμαι να πεθάνω – Δε θα παραδοθώ ποτέ»

Σε νέες δηλώσεις, τη στιγμή που διεξαγόταν

Close