Φίλης: Τέτοια ένταση έχουμε να ζήσουμε από την εισβολή στην Κύπρο το 1974

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Βερολίνου για να καθίσει η Αθήνα και η Άγκυρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σχολίασε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι προσπάθησε να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι να προβεί σε αυτή την επικοινωνία. «Η λογική λέει ότι η Γερμανία θέλει να αποφύγει πάση θυσία να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου για μια σειρά λόγων.

Δεδομένου αυτού, είναι αυτονόητο ότι προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις και κυρίως να προλάβει τυχόν επιδείνωση της έντασης, καθώς μπροστά μας έχουμε ορισμένες ημερομηνίες ορόσημα. Μια από αυτές είναι η 15η Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο γύρος των αδειοδοτήσεων από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης για θαλάσσια τεμάχια τα οποία βρίσκονται στα έξι μίλια από Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθο και Κρήτη. Καταλαβαίνετε ότι τυχόν αδειοδότηση στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας και έναρξη σεισμικών ερευνών θα τίναζε στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλιμάκωσης και έντασης» εξηγεί ο καθηγητής.

Ο κ. Φίλης αναφέρει και τη 13η Σεπτεμβρίου ως μια ημερομηνία ορόσημο, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρεθεί στο Καστελόριζο, καθώς, όπως αναφέρει, περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε εκείνη την ημέρα κάποια κίνηση αντιπερισπασμού από πλευράς Τουρκίας. «Ο χρόνος πιέζει και οι διπλωματικές μηχανές είναι στο φουλ. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα πειστούν τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου» λέει ο κ Φίλης και συνεχίζει: «Το καζάν-καζάν του Τούρκου προέδρου είναι ένα 100-0 διαπραγμάτευσης υπέρ της Τουρκίας. Θέλει δηλαδή την ειρήνη, αλλά τη θέλει με τους δικούς του όρους.

Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από ελληνικής πλευράς, όμως στην παρούσα φάση αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι να υπάρξει αποσυμπίεση της έντασης, διότι φαίνεται ότι η Τουρκία προσβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία τις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου είτε την 20ή Ιανουαρίου, οπότε θα έχουμε την τελετή αλλαγής ηγεσίας σε περίπτωση νίκης Μπάιντεν ή παραμονής του Τραμπ».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι σημαντικό να επέλθει η αποκλιμάκωση. Όπως τόνισε ο ίδιος «για αυτό το επόμενο διάστημα είναι πάρα πολύ κρίσιμο και για εμένα, η προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι όμως άνευ όρων. Πιστεύω ότι εκεί θα βρεθούμε τις επόμενες ημέρες, αν και ο Ερντογάν λόγω του ιδιαίτερου ψυχισμού του και του εγωισμού του, μπορεί να μη δείξει ότι αντιδρά θετικά στις πιέσεις και ότι κάνει κάποια κίνηση, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε για την παρούσα κρίση μια αποκλιμάκωση. Και είναι σημαντικό να έρθει αυτή η αποκλιμάκωση γιατί 25 ημέρες τέτοιας έντασης έχουμε να ζήσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο».

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η Ελλάδα ”θωρακίζεται”: Δέκα δισ. ευρώ για ισχυρές ΕΔ-(Δειτε πως)

Η Ελλάδα ''θωρακίζεται'': Δέκα δισ. ευρώ για ισχυρές ΕΔ

Close