Φεστιβάλ Νησιών 2014: Μια παραγωγή της Α.Μ.Κ.Ε ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ,με την υποστήριξη της Greekpress.gr

Φεστιβάλ Νησιών 2014: Μια παραγωγή της Α.Μ.Κ.Ε ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ,με την υποστήριξη της Greekpress.gr

<< Φεστιβάλ των Νησιών >> 2014
Λέσβος, Σαντορίνη, Χίος, Σύρος, Νάξος, Σάμος, Άνδρος, Λευκάδα, Ικαρία


Μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>

(Αναλυτικό πρόγραμμα, πληροφορίες, τελευταία νέα θα βρείτε στον ιστότοπο:http://theatremylife.blogspot.gr/ )

Ανοίξαμε μιάν αγκαλιά να φωλιάσουν καλλιτέχνες…
Καλλιτέχνης για μας σημαίνει προσφορά, υπερευαισθησία, σημαίνει πως η τέχνη είναι η ζωή σου, ο τρόπος σου να αντιμετωπίζεις τον κόσμο, προσεκτικές επιλογές, στάση ζωής.
Είμαστε βέβαιοι πως υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες με όραμα και ψυχή που αγαπούν τα νησιά και προσφέρουν και πιστεύουν πως όλοι μαζί θα καταφέρουμε σπουδαία όνειρα. Για όλους όσους αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο η ομάδα μας θα έχει πάντα μιαν ανοιχτή αγκαλιά.
Στόχος μας να βοηθάμε, να ενθαρρύνουμε και να προστατεύουμε όποιον καλλιτέχνη μιλάει αληθινά, να αγωνιζόμαστε για να μην πάψει ποτέ η αλήθεια να μιλιέται και να ‘χει πάντα έναν κόσμο που την πιστεύει και την μεταλαμπαδεύει.
Δίνουμε στο πολυτιμότερο αγαθό που γέννησε η χώρα μας… στον πολιτισμό… τη θάλασσα, τη γη και τον αέρα που του πρέπουν για να βγάλει φτερά και να δώσει πνευματική τροφή σε όλα τα νησιά. Με τέτοια τροφή θα μπορέσουμε ουσιαστικά να μεγαλώσουμε και να κατακτήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ακρίτες των νησιών μας.
Για μας ο άνθρωπος είναι η αξία, το χρήμα ο υπηρέτης του… κι έτσι όλες οι κρίσεις… ξεπερνιούνται.
Μιχαήλ Δουκάκης Ηθοποιός – Πρόεδρος της α.μ.κ.ε <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>

Χρονικό
2000: Λίγους μήνες μετά την αλλαγή της χιλιετίας γεννιέται η ιδέα. Έπειτα από αρκετές πρόβες παρουσιάζετε η πρώτη παράσταση (Όρνιθες) της τότε ομάδας που ονομάζονταν Μ.Ε.Θ.Ο. Την παράσταση οργάνωσαν παιδιά 7 έως 13 ετών και παρουσίασαν μπροστά από μια αποθήκη κτήματος στη παραλία του χωριού Λουτρόπολη Θερμής Λέσβου στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο πολυχώρος «Ιανός». Από τότε, κάθε καλοκαίρι, παρουσιάζονται εκεί θεατρικές παραστάσεις της ομάδας. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα μεγαλώνει, ωριμάζει κι αρχίζουν παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε διάφορες περιοχές του νησιού.

2009: Η νέα ομάδα ονομάζεται πλέον ‘‘ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ’’.

2010: Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μπαίνουν και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα, βραδιές μουσικής.

2011: Εμπλουτίζεται περισσότερο το πρόγραμμα. Θέατρο, βιβλιοπαρουσιάσεις, ποίηση, βιντεοπροβολές, συναυλίες και εικαστικές εκθέσεις. Έτσι δημιουργούνται τα φεστιβάλ που παίρνουν το όνομά τους από την τοποθεσία, <<Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ιανός >>.

2012: (εν μέσω κρίσης) Προκύπτει επιτακτική ανάγκη για καθιέρωση αντιτίμου ώστε να μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα και οι βασικές ανάγκες των καλλιτεχνών.

2013: Έπειτα από τρείς ανοιχτές ιδρυτικές συγκεντρώσεις στις πόλεις όπου είχε δημιουργηθεί καλλιτεχνικός κύκλος τα προηγούμενα χρόνια και μπορούσε να υποστηριχθεί το εγχείρημα (Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Αθήνα), ιδρύεται η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία <<ΘΕΑΤΡΟ Η ΖΩΗ ΜΟΥ>>. Η ομάδα αποκτά νομική υπόσταση και κατοχύρωση, καταφέρνει με μικροχορηγίες να καλύψει τα βασικά έξοδα μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης (όπως τα καλοκαιρινά φεστιβάλ αλλά και παραγωγές σε όλη τη χώρα). Πέρα από τις βραδιές με είσοδο ελεύθερη που συνεχίζει να διοργανώνει, εκδίδει και τα πρώτα εισιτήρια. Διοργανώνονται τα πρώτα εργαστήρια – σεμινάρια. Η ομάδα αποκτά πλέον πρόσβαση σε μεγάλους χώρους, αναγνωρίζεται και δημοσιεύεται το πρόγραμμα της εντός και εκτός νησιού και δίνεται στη διοργάνωση για πρώτη φορά μεγαλύτερη δημοσιότητα Πανελληνίως. Στόχος πλέον της εταιρείας όχι μόνο να ασχολούνται οι άνθρωποι με τις τέχνες αλλά οι καλλιτέχνες να μπορούν και να επιβιώσουν μέσα από την τέχνη τους που είναι η ζωή τους (παρά την επωνυμία της εταιρείας η ομάδα δίνει έμφαση σε όλες οι τέχνες μιας και πιστεύει πως όλες είναι μια αλυσίδα που βοηθά τον άνθρωπο να εξελιχθεί σε ανώτερο επίπεδο, να ωριμάσει πνευματικά).
Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναθέτει στην α.μ.κ.ε. τον Οκτώβρη του 2013 τη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Παραμυθιών στη Λέσβο. Διάσημοι παραμυθάδες αφηγούνται και μαγεύουν μικρούς και μεγάλους. Σε συνεργασία και με την υποστήριξη προγράμματος ΕΣΠΑ πραγματοποιείται λεπτομερής καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών σε όλα τα χωριά, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, τα οποία θα εκδοθούν τους αμέσως επόμενους μήνες σε βιβλίο.
Οι ανεξάρτητες παραγωγές της εταιρείας συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

2014: Γίνονται προτάσεις στους καλλιτέχνες που προσπαθούν χρόνια για πολιτιστική ανάπτυξη στα νησιά κι έχουν μια πολύ προσεγμένη πορεία στο χώρο, συσπειρώνονται και εντάσσουν τις εκδηλώσεις τους κάτω από την ομπρέλα μιας κοινής διοργάνωσης με την επωνυμία <<Φεστιβάλ Αιγαίου>>.

Σύντομα έρχονται νέες προτάσεις συνεργασίες από νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Έτσι προχωρούν στη θεσμοθέτηση του εγχειρήματος με την επωνυμία <<το Φεστιβάλ των Νησιών>>. Ξεκινούν τρείς νέες δράσεις για την ενίσχυση και ενθάρρυνση των καλλιτεχνών:
1. Πανελλήνιος διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας animation με βραβείο 500 ευρώ.
2. Πανελλήνιος διαγωνισμός συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου από νέους συγγραφείς με βραβείο 1000 ευρώ.
3. Καθιέρωση ειδικού βραβείου τιμής που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 1000 ευρώ για ‘‘το Φεστιβάλ των Νησιών’’ στον καλλιτέχνη ή την ομάδα που θα αποφασίσει η επιτροπή πως αξίζει αυτή την τιμή και χρειάζεται να ενισχυθεί ηθικά και οικονομικά η δράση του.

Πολιτιστική πρωτεύουσα
Κάθε άνοιξη γίνεται επιλογή ανάμεσα στα νησιά που πληρούν τα κριτήρια και έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο καλλιτεχνικό γεγονός, μιας και η πολιτιστική πρωτεύουσα φιλοξενεί τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων. Από το 2015 ομάδες από διαφορετικά νησιά θα καταθέτουν οπτικοακουστικό υλικό και αίτηση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ και θα διενεργείται ηλεκτρονική ψηφοφορία για να επιλεγεί ο τόπος που θα αναλάβει τον τίτλο, την επόμενη χρονιά. Στόχος είναι κάθε χρόνο να αλλάζει η πολιτιστική πρωτεύουσα των νησιών, να έρθουν σε επαφή καλλιτέχνες από διαφορετικές περιοχές, να γνωριστούν, ν’ ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις, να αφήσουν δείγματα του έργου τους στην εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα, να στηριχθεί η επαρχία και τα νησιά.

Πολιτιστική πρωτεύουσα των νησιών για το 2014 είναι η Λέσβος.

Αναλυτικό πρόγραμμα και νέα για τις εκδηλώσεις διαβάστε εδώ

Χορηγός επικοινωνίας Greekpress.gr

Eπιμέλεια θέματος:Γιώτα Παμπάλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Εκεί που τα όνειρα πραγματώνονται...(Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχαήλ Δουκάκη στην Greekpress.gr)
Εκεί που τα όνειρα πραγματώνονται…(Αποκλειστική συνέντευξη του Μιχαήλ Δουκάκη στην Greekpress.gr)

  Εκεί που τα όνειρα πραγματώνονται… - Μιλούμε για όνειρα κύριε Δουκάκη διότι αυτά που έχετε καταφέρει μόνον έτσι θα...

Close