Χάσμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δανειστές

Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της διέκοψαν τις συνομιλίες τους για την κρίσιμη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης, νωρίς την Τρίτη, και θα την επαναλάβουν αμέσως μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Οι δανειστές που ήταν στην Αθήνα για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, θα επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας μέχρι τις 22 Απριλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η ελληνική κυβέρνηση και οι τέσσερις θεσμοί συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

“Η αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας, για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συνεχίζεται εδώ και μήνες κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ των δανειστών για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2018 και λόγω στης αντίστασης της Αθήνας στα αντιλαϊκά μέτρα”, αναφέρει σε δημοσίευμά του Reuters που συνεχίζει τονίζοντας ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δανειστές παραμένουν. Από την πλευρά των Αθηνών, οι αποκλίσεις έχουν να κάνουν με το βάθος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως εκείνων που αφορούν τις υποθήκες της πρώτης κατοικίας, ανέφεραν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σύμφωνα με το Reuters.

“Θα ήταν καλό να καταλήγαμε σε μία συμφωνία σήμερα… έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις μέχρι σήμερα”, δήλωσε στο πρακτορείο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.Από την άλλη, πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνισε στο Reuters ότι «τα περισσότερα ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά. Μία θετική αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια. Η Αθήνα χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να αποπληρώσει τη δόση των 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Στις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφέρεται και η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας “Die Zeit¨”.

“Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αποδεικνύονται πολύ δύσκολες και διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη με αποτέλεσμα να κληθεί τη νύχτα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας για να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: “Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών για τα ακριβή μέτρα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για περικοπές στις συντάξεις, για αύξηση των φόρων και για έμμεσους φόρους καθώς και για τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, τα οποία στο μεταξύ έχουν φθάσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ”.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μυστικός πόλεμος της Γαλλίας στη Λιβύη
Ετοιμασίες για χερσαία επέμβαση στη Λιβύη, πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα;

Την ώρα που στη Λιβύη πληθαίνουν οι πληροφορίες για την αύξηση της παρουσίας των τζιχαντιστών στη Σύρτη ο Ολλανδός υπουργός...

Close