Χειμάρρα: Διώξεις Ελλήνων για τον σταυρό

Στις 16.03.2021 το Πρωτοδικείο Αυλώνας εξέδωσε απόφαση για τους πέντε Χειμαρριώτες συμπατριώτες μας, οι οποίοι συμμετείχαν με δεκάδες άλλους στην ανέγερση του Σταυρού στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Αθαλιώτισσα) Χειμάρρας.
Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν οι τρεις εκ των πέντε αθώοι, ενώ για τους υπόλοιπους δυο (Μανώλης Ζώτος, Γιώργος Σκούρας) αποφασίστηκε η μηνιαία παρουσία τους στο οικείο αστυνομικό τμήμα επι 16 μήνες, υπό την κατηγορία της παράνομης οικοδόμησης και παράνομης οργάνωσης συγκέντρωσης.

Η κατηγορία για παράνομη οικοδόμηση, συγκεκριμένα για την ανέγερση του σταυρού εντός του μοναστηριακού χώρου, την ώρα που στην περιοχή του Δήμου Χειμάρρας οι αυθαίρετες κατασκευές από τους καταπατητές οικοπέδων «ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 η αλβανική δικαιοσύνη εξέδωσε καταδικαστική απόφαση 8,5 ετών φυλάκισης στον Χειμαρριώτη, Μόντη Κολίλα, με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου. Στον εν λόγω εορτασμό ο συμπατριώτης μας, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο. Το κατηγορητήριό του από το αλβανικό κράτος συνίσταται σε τρείς βασικές κατηγορίες: Πρόκληση μίσους και ταραχών, Διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων, Οργάνωση και Συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις.

Στην υπόθεση Κολίλα, οι κατηγορίες είναι πέρα για πέρα αβάσιμες, γιατί στο λόγο του δεν υπήρχε ούτε λέξη που να προκαλεί εθνικό μίσος και στην εκδήλωση δεν υπήρχε ουδεμία παράνομη πράξη.

Ο χρόνος που εκδόθηκαν οι αποφάσεις δεν είναι τυχαίος, εφόσον είμαστε στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών αλλά και της απογραφής πληθυσμού. Οι δυο αυτές άδικες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων αποφάσεων που έχουν ως σκοπό την τρομοκράτηση των Ελλήνων της Χειμάρρας, έτσι ώστε να τους αποτρέψουν να εκφράσουν ελεύθερα τις θρησκευτικές και εθνικές τους πεποιθήσεις.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με τρόπους που παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Υπενθυμ’ίζεται οτι τοποθέτηση σταυρού –ύψους 9 μέτρων – στο παλαιό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χειμάρρα, είχε αποτέλεσμα την παρέμβαση των αλβανικών Αρχών, θυμίζοντας εποχές της δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα όπου η χριστιανική πίστη τελούσε υπό διωγμό.

Με πρωτοβουλία του ομογενή Γιώργου Σκούρα, ο οποίος υλοποίησε ένα προσωπικό τάμα, ο μεγάλος σταυρός (ύψος 9 μ., πλάτος 5 μ., βάρος 1 τόνου) τοποθετήθηκε με τη βοήθεια συγχωριανών του στη θέση Αθάλι, με πανοραμική θέα ολόκληρη την παράλια περιοχή της Χειμάρρας.

himara.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Σύνοδος Κορυφής: Όχι σε κυρώσεις στη Τουρκία

Mε πρόσχημα την πανδημία,

Close