Χειμερινοί προορισμοί: Καλαμάτα η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας

Η Καλαμάτα, πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας, αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί.

Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ελαιώνες, που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, χάρη στα προϊόντα της εύφορης μεσσηνιακής γης (λάδι, σταφίδες, σύκα κ.ά.), εξελίχθηκε σε πλούσιο αστικό κέντρο και σε σημαντικό λιμάνι.

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσει κανείς την περιήγησή του στην πόλη, είναι το ιστορικό της κέντρο. Η περιπλάνηση στα δρομάκια του, εκτός από την ανακάλυψη σημαντικών μνημείων και Μουσείων παραπέμπει σε εικόνες και επαγγέλματα του παρελθόντος, που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου.

Εδώ, ο επισκέπτης θα γνωρίσει και τα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας, αφού είναι πολλά τα μαγαζάκια που εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς.

Ξεκινώντας από το Κάστρο, κατευθυνθείτε μέσα από τα σοκάκια του ιστορικού κέντρου στην οδό Αριστομένους. Κατηφορίζοντας, θα συναντήσει το Δημαρχείο, το Πανταζοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, την κεντρική πλατεία της πόλης με τα πολυάριθμα καφέ γεμάτα χειμώνα-καλοκαίρι και τα δεκάδες καταστήματα στους κάθετους δρόμους.

Συνεχίστε μέχρι το Πάρκο των Σιδηροδρόμων, ένα αξιόλογο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει μηχανές τρένων και βαγόνια κάθε εποχής αρμονικά τοποθετημένα σε ένα πράσινο τοπίο που αποτελεί και χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Η λεωφόρος Ναυαρίνου, η λεγόμενη «παραλία», είναι ένα από τα χαρίσματα της πόλης, Ζωντανή όλες τις ώρες της μέρας, προσκαλεί τον επισκέπτη να χαλαρώσει πίνοντας τον καφέ του, να απολαύσει φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες και να διασκεδάσει μέχρι πρωίας στα νυχτερινά κέντρα.

Το κάστρο της Καλαμάτας σε ένα πευκόφυτο λόφο με θέα τη θάλασσα, κτίστηκε το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Η θέα από εδώ είναι μαγευτική.

Αξίζει ακόμα να δείτε τη Μονή Καλογραιών, την επιβλητική Μητρόπολη, το βυζαντινό λαό των Αγίων Αποστόλων, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Κατάθλιψη: Ποια η αναπάντεχη αιτία

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Έμορυ των ΗΠΑ έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εκδήλωση...

Close