Ταξιδιωτικοί προορισμοί στην Ελλάδα: Ζαγορά, Πήλιο

Χειμωνιάτικοι προορισμοί: Ζαγορά, Πήλιο

Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου, απλωμένο σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά του με θέα το Αιγαίο Πέλαγος είναι χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες, την Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Μεταμόρφωση, καθεμία από τις οποίες θα σας γοητεύσει για διαφορετικό λόγο.

Το όνομά της κατά μια εκδοχή προέρχεται από το σλάβικο «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω απο το βουνό. Η ιστορία της ξεκινάει από τον 12ο αιώνα και το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ιδρύθηκε το 1160 μ.Χ., αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα του σημερινού χωριού.

Στη Ζαγορά γεννήθηκαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης όπως ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, ενώ η ίδια αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Περπατώντας στο χωριό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά τα πανέμορφα σπίτια του, χτισμένα σύμφωνα με τον παραδοσιακό ρυθμό, αλλά και τα αρχοντικά που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του και τις περίτεχνα διακοσμημένες μαρμάρινες βρύσες.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου (1777), το παλιότερο σχολείο του Πηλίου, όπου μαθήτευσε ο γνωστός μαχητής της Ελληνικής Επανάστασης, και αργότερα μετονομάστηκε σε «Ελληνικό Μουσείο».

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, η οποία διαθέτει πλούσιο και σπάνιο υλικό, απαριθμώντας περίπου 25000 χιλιάδες τίτλους.

Το χωριό διαθέτει και πολλές εκκλησίες, που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως ο ναός της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε το 1803 πάνω στα ερείπια προγενέστερης εκκλησίας, αλλά και ο Άγιος Γεώργιος που κτίστηκε μεταξύ του 1762 και του 1792 με πρωτοβουλία του πατριάρχη Καλλίνικου του Δ’ δίπλα στην πλατεία της ομώνυμης συνοικίας.

Δοκιμάστε τα μήλα και τα φιρίκια της, τα ξακουστά Ζαγορίν, του Συνεταιρισμού Ζαγοράς και αγοράστε κάποιο από τα τοπικά παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα.

Επισκεφτείτε ακόμα το Χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων, που βρίσκεται μόλις 20 χλμ. μακριά από τον οικισμό.


newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Η διατροφή κατά του Αλτσχάιμερ

Μια νέα διατροφική πρόταση που μειώνει τον κίνδυνο Προτιμούμε μούρα, σαλάτες και κρασί, αλλά αποφεύγουμε τυρί,

Close