Ταξιδιωτικοί προορισμοί: Ζαγοροχώρια, Τσεπέλοβο

Χειμωνιάτικοι προορισμοί: Ζαγοροχώρια, Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου και απέχει 51 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, τα Ιωάννινα.

 

Το Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και ήκμασε εμπορικά κατά τα οθωμανικά χρόνια ιδιαίτερα λόγω του εμπορίου ξυλείας.

Σήμερα, το χωριό αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίρια του να είναι διατηρητέα.

Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού.

Στις περιηγήσεις σας θα σας εντυπωσιάσει το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 18ο αιώνα, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού.

Στο Τσεπέλοβο θα δείτε και την περίφημη «γέφυρα του Κοκκόρη», που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας.

Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745.

Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Nα πληρώσει τη «διάσωση» και ο Γερμανός τουρίστας
Τι αναζητούν οι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα

  Οι γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα δεν θέλουν μόνο ήλιο και θάλασσα. Θέλουν την ιστορία πίσω από τα παραδοσιακά προϊόντα,...

Close