Προορισμοί στην Ελλάδα: Μικρό Χωριό, Καρπενήσι

Χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, στους πρόποδες της Χελιδόνας και πάνω από την ποταμιά που διασχίζει ο Καρπενησιώτης, το Μικρό Χωριό αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της ορεινής Ελλάδας, ενώ προσφέρεται για χειμερινό τουρισμό, δίνοντας πλήθος επιλογών στους επισκέπτες που αγαπούν τη φύση.

Το Μικρό Χωριό εγκαταλείφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ύστερα από μεγάλες κατολισθήσεις, που σημειώθηκαν στις 13 Ιανουαρίου 1963 στην πλαγιά βορειοδυτικά του χωριού και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν κοντά στον Καρπενησιώτη, δημκιουργώντας το Νέο Μικρό Χωριό.

Σήμερα αποτελείται από δυο οικισμούς, το Νέο και το Παλιό Μικρό Χωριό που απέχουν μεταξύ τους δυο περίπου χιλιόμετρα. Στο τοπίο κυριαρχούν τα έλατα που φτάνουν μέχρι τα τελευταία σπίτια του χωριού, ενώ πολλές φορές βρίσκονται ανάμεσα στους κήπους και τις αυλές.

Εκτός από τα έλατα βλέπει κανείς καστανιές, καρυδιές, βελανιδιές, βατομουριές, κρανιές και πλήθος, άλλα δέντρα και βάτα που καταλαμβάνουν τις πλαγιές.

Το χωριό έχει 105 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και τον τουρισμό.

Το Μικρό Χωριό ανήκει στα πρώτα οργανωμένα ορεινά τουριστικά θέρετρα, καθώς διέθετε οργανωμένα καταλύματα από τη δεκαετία του ’50.

Τώρα διαθέτει αρκετά σύγχρονα καταλύματα, που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει επίσης πολλές ταβέρνες που λειτουργούν όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρουν καλό φαγητό, κυρίως ψητά και πίτες.
Αυτό που διαθέτει κυρίως είναι πεντακάθαρη ατμόσφαιρα και πανέμορφη φύση, που επιβάλλεται σε όλους χαρίζοντας γαλήνη και ηρεμία.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Παλιού Μικρού Χωριού, με συλλογές που περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ονόματα αγωνιστών, πεσόντων, εκτελεσθέντων και θυμάτων, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού και απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
egkios
Τι συμβολίζουν τα όνειρα στην εγκυμοσύνη;

Tα παράξενα όνειρα της εγκυμοσύνης…Μάθε τι φανερώνουν για τον «ξύπνιο» σου όσα βλέπεις στον ύπνο σου!

Close