Χειμωνιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα: Το ιστορικό κεφαλοχώρι, Δίβρη

 

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή Δίβρη είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας, στα σύνορα των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας.
Το όνομα «Λάμπεια» δόθηκε στο χωριό λόγω της τοποθεσίας στην οποία είναι χτισμένο, στα Λάμπεια Όρη του Ερυμάνθου.

Το όνομα «Δίβρη», με το οποίο το χωριό είναι γνωστό στους ντόπιους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, έχει πιθανότατα σλάβικη ρίζα και σημαίνει «δροσιά»

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900μ. Λόγω του δύσβατου της περιοχής και της ορεινής τοποθεσίας της, στη Λαμπεία δεν υπήρξε ποτέ έντονη παρουσία κατακτητών, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, οι οποίοι προτιμούσαν για στρατηγικούς λόγους να στρατοπεδεύουν στα πεδινά του νομού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να μπορέσει να ανθίσει τόσο οικονομικά όσο και πνευματικά, καθώς και να προσφέρει κατά καιρούς αγωνιστές στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους.

Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τη μονή Ζωοδόχου Πηγής στην οποία λειτουργούσε και κρυφό σχολειό, το σήμερα ανοιχτό για τους επισκέπτες.

Σήμερα οι περίπου χίλιοι μόνιμοι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και την κτηνοτροφία.

Η Λάμπεια περιβάλλεται από φυσική ομορφιά, ενώ οι συνοικισμοί της έχουν διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή πελοποννησιακή αρχιτεκτονική.

Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, το κρυφό σχολείο και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μόνο ο Ορθόδοξος Αγιασμός διατηρείται χωρίς να χαλάει
Πρώτα το αντίδωρο ή ο Μεγάλος Αγιασμός κατά την εορτή των Θεοφανείων;

Πρώτα το αντίδωρο ή ο Μεγάλος Αγιασμός κατά την εορτή των Θεοφανείων;   Από τον 5ο αιώνα επικράτησε στην Αγία...

Close