Χειμωνιάτικοι τουριστικοί προορισμοί: Οικισμός Βάθεια στη Μάνη

Ίσως ο πιο εντυπωσιακός και γραφικός οικισμός της Μάνης, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο Παρθενώνας της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, η Βάθεια δεσπόζει σαν μια μικρή ακρόπολη, στην κορυφή ενός λόφου.

Κτίστηκε κυρίως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της τον 19ο αιώνα. Κατά την περίοδο της μεγάλης φυγής των κατοίκων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, έφτασε μέχρι το 1980 να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εγκαταλελειμμένη.

Διαθέτει πολυάριθμους καλοδιατηρημένους πύργους σε οχυρωματική διάταξη, οι οποίοι είχαν ανακαινιστεί από τον ΕΟΤ την δεκαετία του 80 και λειτούργησαν ένα διάστημα ως ξενώνες.

Εκατόν σαράντα τέσσερα οικήματα, κατανεμημένα σε τέσσερις διακριτές συνοικίες συνθέτουν αυτόν τον πυκνά χτισμένο πετρόκτιστο οικισμό. Στην αρχιτεκτονική μορφή των κτηρίων και στην χωροταξία του αντικατοπτρίζεται η προαιώνια διαμάχη μεταξύ των οικογενειών της Βάθειας, με στόχο να καταλάβουν την κορυφή του λόφου, στρατηγικό σημείο και σύμβολο επικυριαρχίας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Οι διώροφοι και τριώροφοι επιβλητικοί μανιάτικοι πύργοι, αποτελούν έναν ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό θησαυρό και μαζί με τα υπόλοιπα πετρόχτιστα κτίσματα του οικισμού δημιουργούν ένα πραγματικό οχυρό – φύλακα της περιοχής.

Περπατώντας στα λιθόκτιστα μονοπάτια του χωριού, θα δείτε ότι κάθε γειτονιά είναι οργανωμένη ως αυτόνομη και αυτάρκης μονάδα, που αποτελείται από έναν πολεμόπυργο, μια εκκλησία, οχυρά, ιδιωτικούς δρόμους και μικρά δρομάκια, τις ρούγες.

Στην Βάθεια υπάρχουν πολλές εκκλησίες που οικοδομήθηκαν με υλικά από την αρχαία πόλη Καινήπολις που βρισκόταν στην γύρω περιοχή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Μάνη, ένας διαφορετικός προορισμός

«Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις...

Close