Χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν τον κρατικό μποναμά

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε περισσότερα μέτρα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις
Το πρώτο βήμα, η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έκλεισε τα μεσάνυχτα και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αιτήσεις υπέβαλαν 138.000 μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επιδιώκοντας επανεκκίνηση από την κρίση του κορονοϊού.

Σε διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής», ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε περισσότερα μέτρα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, μόλις η οικονομία μπει στη β’ φάση, δηλαδή μόλις ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown.

Με τη λογική ότι το Κράτος επιδότησε επιχειρήσεις κι εργαζόμενους στο διάστημα της καραντίνας, πλέον οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, όπως αυτά αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup: το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, με συνολικό προϋπολογισμό 100 δισ ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα υπολογίζει ότι μπορεί να λάβει γύρω στο 1,5 δισ τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από τα οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει γύρω στα 3 δισ ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, μέσα στο Μάιο ενεργοποιείται το πρώτο 1 δισ ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που “μεταφράζεται σε περίπου 3 δισ ευρώ δανείων για κεφάλαια κίνησης, ενώ όπως ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας, με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, θα ξεδιπλωθούν κλαδικές πολιτικές για τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία, την Ακτοπλοϊα, την Ενέργεια, την Αγροτική Παραγωγή.Όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή κρατικά δάνεια 1 δισ ευρώ, μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια και οι όροι χρηματοδότησης, μέσα ειδικού αλγορίθμου. Θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του φετινού Μαρτίου και θα γίνει σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών του 2019 και του 2018, ενώ θα συνυπολογιστούν διευκολύνσεις κι ενισχύσεις που έχουν ήδη λάβει οι αιτούμενες επιχειρήσεις, από άλλα μέτρα στήριξης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα δουν τους όρους των δανείων που αιτούνται στους προσωπικούς τους λογαριασμούς κι εφόσον τους αποδεχθούν, τα ποσά θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μένει προς διευκρίνιση αν το δάνειο θα πιστώνεται εφάπαξ ή θα “σπάσει” σε δύο δόσεις. …

πηγη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
π.Ανδρέας Κονάνος: Πως λέμε την ευχή
Π.Ανδρέας Κονάνος: Η Ανάσταση στα απλά

Πόσο πνευματικό το να ρωτάς το παιδί σου πόσα γκολ έβαλε στο σχολείο, και να περνάς ώρα μαζί του.

Close