Χρυσή φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Η φάβα είναι από τα πιο χρησιμοποιημένα όσπρια στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνον. Σε καιρό νηστείας είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές που μαγειρεύονται εύκολα, αλλά και  γρήγορα .

 

Η φάβα είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ώστε να  την καθιστά στα όσπρια με υψηλή διατροφική αξία. Επίσης είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη και περιέχει λίγες θερμίδες.

 

 

Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι εύκολη και την χαρακτιρίζουμε ”Χρυσή φάβα” καθώς προσθέτουμε τον κουρκουρμά . Μπορεί η συγκεκριμένη συνταγή να αποτελέσει το κύριο γεύμα μας , αλλά μπορεί να είναι απλά σε μικρότερη ποσότητα ως συνοδευτικό για μικρά ψάρια όπως κουτσομούρες, μπαρμπούνια, γάβρο, μαρίδα, σαρδέλα.

 

 

Υλικά για 4 μερίδες

1 πακέτο φάβα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

1 1/2 λίτρο περίπου χλιαρό προς ζεστό νερό

1κουταλάκι του γλυκού κοφτό κουρκουρμά

αλάτι-πιπέρι

χυμό 2 λεμονιών

φρέσκια ρίγανη (ξερή αν δεν έχουμε φρέσκια)

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά την φάβα μας. Την στραγγίζουμε. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο μας και ανοίγουμε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας σε μέτρια φωτιά.. Αφού καθαρίσουμε το κρεμμύδι  το κόβουμε σε φέτες μισοφέγγαρα μέτριου πάχους και το ρίχνουμε στο λάδι που έχει ζεσταθεί.

 

Όταν καραμελώσουν ελαφρά οι φέτες του κρεμμυδιού (έχουν πάρει ένα ελαφρώς μελί χρώμα), προσθέτουμε την φάβα και ανακατεύουμε δυνατά , ώστε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και να μην καεί , ούτε το καραμελωμένο κρεμμύδι, αλλά ούτε και η φάβα. Κατεβάζουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή, στο 2-3 περίπου, και προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι, σύμφωνα με την γεύση που επιθυμούμε, τον κουρκουρμά και το χυμό των δύο λεμονιών.

 

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε αμέσως το νερό. Υπολογίζουμε να  σκεπαστεί η φάβα με το νερό, αλλά και να υπάρχει πάνω από αυτήν 2 εκατοστά ύψος περίπου. Τοποθετούμε το καπάκι στην κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 45  λεπτά της ώρας, επιβλέποντας κάποιες φορές  να μην μας κολλήσει.

 

Η φάβα θα πήξει αρκετά. Με ραβδομπλέντερ θα την αλέσουμε,όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα, προσέχοντας να μοιάζει με πουρέ, αλλά όχι τελείως λεία, όπως ο πουρές. Αν η φάβα θεωρούμε πως είναι αρκετά πηχτή την αραιώνουμε με ζεστό νερό,…τόσο όσο να στέκεται σαν χυλός. Είναι θέμα προτίμησης στον καθένα μας.

 

Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και περισσότερο λεμόνι, αν το επιθυμούμε στην γεύση.

*Η φάβα όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να σερβιριστεί και κρύα ως συνοδευτικό και να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 μέρες .

 

Καλά κουζινομαγειρέματα!

Οι συνταγές μου, Γιώτα Παμπάλου

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Αφήστε μια απάντηση

Read previous post:
Συναξάρι 10 Αυγούστου, Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος
Συναξάρι 10 Αυγούστου, Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος

Οι Άγιοι Λαυρέντιος αρχιδιάκονος, Ξύστος πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος μαρτύρησαν το 253 μ.Χ.

Close