Χυμοί: Έχουν περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά


-Ένα στα τέσσερα ροφήματα από φρούτα που διατίθενται στο εμπόριο περιέχουν όση ζάχαρη έχουν και τα κανονικά αναψυκτικά, αν όχι περισσότερη, προειδοποιεί μία ομάδα υγείας.

Ο βρετανικός οργανισμός Action on Sugar, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, του Λονδίνου, εξέτασε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη περισσότερων από 200 φρουτοχυμών, φρουτοποτών και smoothies, διαπιστώνοντας ότι σε πολλά από αυτά η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ήταν πάνω από 10,6 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος που ανευρίσκεται στα κανονικά αναψυκτικά.

Κάποια ροφήματα μάλιστα παρείχαν 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml προϊόντος, ενώ βρέθηκε και ένα με 16,1 γραμμάρια στα 100 ml!

Σε γενικές γραμμές, τα φρουτοποτά και τα ροφήματα από συμπυκνωμένο χυμό περιείχαν περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι οι φυσικοί χυμοί.

Η ζάχαρη αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως «σάκχαρα», τα οποία πρέπει να ελέγχονται κάθε φορά που αγοράζουμε έναν χυμό, ακόμα κι αν αυτός αναγράφει «χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

Όπως εξήγησε η κυρία Κάουδερ Χάσεμ, διατροφολόγος του Action on Sugar, ο έλεγχος αφορούσε πρωτίστως τους χυμούς που στοχεύουν στα παιδιά ή προωθούνται ως κατάλληλοι για να τους πίνουν τα παιδιά στα σχολεία.

Η κυρία Χάσεμ τόνισε πως οι γονείς δεν πρέπει να θεωρούν αυτομάτως υγιεινό όποιο ρόφημα προέρχεται από φρούτα ή αναγράφει τη λέξη «χυμός» και πρόσθεσε πως προτιμότερο είναι να πίνουν τα παιδιά αραιωμένους τους χυμούς του εμπορίου και σε μικρές ποσότητες.

Από την πλευρά της, η δρ Άλισον Τέντστοουν, επικεφαλής διατροφολόγος του κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE), είπε πως οι φρουτοχυμοί μπορούν να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, αλλά επειδή η διαδικασία παρασκευής τους απελευθερώνει τα σάκχαρα των φρούτων, η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται στα 150 ml την ημέρα.

Επιπλέον, συνέστησε να καταναλώνονται μαζί με γεύματα, ούτως ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος τερηδόνας.

 

Πηγή : Web Only

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ποιοι στοιχηματίζουν πως το Brexit δεν θα γίνει
Ποιοι στοιχηματίζουν πως το Brexit δεν θα γίνει

Δέκα ημέρες μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή εκφράσθηκε στο δημοψήφισμα της...

Close