Ψωρίαση και κίνδυνος πρόωρου θανάτου

-Η ψωρίαση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα.

Η ψωρίαση επηρεάζει περίπου το 2% των ανθρώπων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι πάσχοντες από ψωρίαση, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Ειδικότερα, οι πάσχοντες από σοβαρή μορφή της ασθένειας, κατά την οποία έχει προσβληθεί πάνω από το 10% της επιφάνειας του δέρματος, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από ψωρίαση.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν στοιχεία από μια βρετανική βάση δεδομένων για 8.760 άτομα με ψωρίαση και 87.600 χωρίς την πάθηση.

Οι συμμετέχοντες που έπασχαν από ψωρίαση χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των θανάτων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι πάσχοντες από σοβαρή ψωρίαση διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με τους μη πάσχοντες συμμετέχοντες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Megan Noe από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δήλωσε: «Με την κλίμακα BSA, την οποία χρησιμοποιούμε για την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για μελλοντικά ιατρικά προβλήματα και αν χρειάζονται προληπτική φροντίδα».

Δεν είναι σαφές γιατί οι πάσχοντες από ψωρίαση κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο, ωστόσο προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ασθένεια με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

vimaorthodoxias.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Την εγχείρηση στην έκανε τα ξημερώματα ο γέροντας Παΐσιος

Το έτος 2012, ο φοιτητής μου στο Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Στέλιος Κρεούζος, ο οποίος είναι δημοσιογράφος του...

Close