Ύμνοι και Θρήνοι του Θείου Πάθους στο νησί της Καλύμνου

Νεκταρία Καραντζή και την βυζαντινή χορωδία Καλυμνίων Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Χατζηθεοδώρου

Ύμνοι και Θρήνοι του Θείου Πάθους στο νησί της Καλύμνου

με τη Νεκταρία Καραντζή και την βυζαντινή χορωδία Καλυμνίων Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Χατζηθεοδώρου

Την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, ώρα 20:00, η διεθνώς αναγνωρισμένη υμνωδός του αρχέγονου και βυζαντινού μέλους Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζει στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου Καλύμνου “Αι Μούσαι” συναυλία με Βυζαντινούς Ύμνους και Ψαλτοτράγουδα της αρχέγονης παράδοσης για το Θείο Πάθος.

Συμπράττει ο Χορός Ιεροψαλτών Καλύμνου, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Γεώργιου Χατζηθεοδώρου και παραδοσιακή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Καραφύλλη.

Η Νεκταρία Καραντζή αποτελεί την πρώτη Ελληνίδα υμνωδό που έχει καταγράψει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και ενεργή παρουσία στο αναλόγιο από 9 ετών και έχει ταξιδέψει αυτό το είδος μουσικής τέχνης εκτός των Ελληνικών συνόρων, σε ευρωπαϊκές περιοδείες. Στον διεθνή τύπο χαρακτηρίζεται ως «ιδανική γυναίκα υμνωδός του ιερού και αρχέγονου μέλους», ενώ έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει σχετικές εισηγήσεις σε σημαντικά Πανεπιστήμια και Μουσικές Ακαδημίες, όπως το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, του Οβιέδο στην Ισπανία και η περίφημη Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία. Στο ρεπερτόριό της συνδυάζει τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους και τα ορθόδοξα θρησκευτικά μέλη άλλων γλωσσών (όπως Ρουμανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αραμαϊκά κ.α.) με αρχέγονες παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου.

Ο Γεώργιος Χατζηθεοδώρου αποτελεί έναν από τους πλέον διακεκριμένους και πολυβραβευμένους σύγχρονους πρωτοψάλτες. Έχει συγγράψει και εκδώσει 15 βιβλία μουσικού και λαογραφικού περιεχομένου, τα οποία τον καθιέρωσαν πανελληνίως ως έναν από τους αξιολογότερους μελετητές και ερευνητές στο χώρο της βυζαντινής και δημοτικής μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικολογικά συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ μελετες και αρθρογραφία του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες. Ως καθηγητής δίδαξε σε πολλά ωδεία αλλά και σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, όπως και στην Εκκλησιαστική Σχολή Πάτμου, την Ιερατική Σχολή Κρήτης, την Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Αθηνών, τη Νυκτερινή Ιερατική Σχολή Αθηνών, ενώ συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Γυμνασιάρχη, από το 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου, το νησί που αποτελεί σήμερα τον τόπο της μόνιμης διαμονής του. Κατοχος πτυχίου και διπλώματος βυζαντινής μουσικής αλλά και με ανώτατες θεωρητικές σπουδές στην ευρωπαϊκή, έχει συνθέσει πολλά μουσικά έργα, μεταξύ των οποίων τέσσερα ορατόρια, και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες, διευθυνοντας μεγάλα χορωδιακά σύνολα. Έχει ιδρύσει Σχολές Μουσικής στην Πάτμο, τα Χανιά, την Κάλυμνο, το Μουσικό Εργαστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου, τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Χανίων και τη Δημοτική Χορωδία Καλύμνου. Έχει χρηματίσει Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Καλύμνου για περισσότερα από 15 έτη. Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων για το έργο του περιλαμβάνονται η αναγόρευση του σε Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το Χρυσό μετάλλιο των 100 χρόνων της Μητροπόλεως Καλύμνο, ο Χρυσός Σταυρός της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου, Πατριαρχικό Γράμμα και μετάλλιο, ο Χρυσός Αετός της Μονής Θεολόγου Πάτμου, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Τραγούδια και σκοποί στην Κάλυμνο» κ.α.

Διοργάνωση: Αναγνωστήριο Καλύμνου «Αι Μούσαι»
Η Συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης: Ολοκληρώθηκαν οι «Διάλογοι Γονέων» με την 6η συνάντηση

Το θέμα, και πάλι εξαιρετικά ενδιαφέρον: «Παιδιά στο Διαδίκτυο: Τα παιχνίδια ρόλων και οι κρυμμένοι κίνδυνοι».

Close