Άγιον Όρος : Γίνεται«Περιφρόνηση της Ιστορίας και της Αλήθειας» – Ζητά δημοψήφισμα τώρα!

Ο κεκοιμημένος πλέον Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος περύσι είχε κάνει μια σοβαρότατη καταγγελία κάνοντας λόγο για απόπειρα «ανθρώπου των Σκοπίων» να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Αυτήν την Κυριακή το Άγιον Όρος και η Ιεροσύνη στηρίζει δυναμικά το συλλαλητήριο της Αθήνας!

Ο κεκοιμημένος πλέον Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος περύσι είχε κάνει μια σοβαρότατη καταγγελία κάνοντας λόγο για απόπειρα «ανθρώπου των Σκοπίων» να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Μιλώντας στην εκπομπή Focus Press του Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης τόνισε μάλιστα ότι έχουν υπάρξει και απειλές.

«Δεχόμαστε κι έχουμε δεχθεί ακόμη κι απειλές κι έχουμε και τις προειδοποιήσεις από επίσημες πλευρές, ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φέτος ο Μητροπολίτης Σιατίστης δυστυχώς δεν είναι ανάμεσά μας αλλά πληθώρα Ιεραρχών από την Βόρεια Ελλάδα έχουν σηκώσει λάβαρά και πρς τιμήν τους τους έχουν ακολουθήσει και πολλοί Ιεράρχες από άλλες γωνιές της χώρας με δηλώσεις στήριξης ή με δραστικότερες κινητοποιήσεις όπως τον να ναυλώσουν πούλμαν για να μεταφέρουν κόσμο στο κυριακάτικο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Σε όλα αυτά που είναι ο Αρχιεπίσκοπος; Ο΄ιδιος που δεν μπήκε στον κόπο να κάνει ούτε μια δήλωση για το τρομοκρατικό χτύπημα στον Άγιο Διονύσιο, θα δηλώσει πάλι απών από την κρισιμότατη αυτήν στιγμή για το έθνος;

Πως θα μείνει απαθής στο τσουνάμι αντιδράσεων που παρασέρνει τα πάντα;

Εκ των τελευταίων αντιδράσεων αυτή του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου ο οποίος εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

“Ἐπειδή διαπιστώσαμε, ὅτι μέσα στό κλῖμα τῆς πολιτικῆς ἀνωμαλίας τῶν τελευταίων ἡμερῶν παραβιάζεται τό πνεῦμα τῆς Δημοκρατίας μέ τήν ἀγνόηση τῆς γνώμης τῆς συντριπτικῆς πλειοψηφίας τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ γιά τό θέμα τῆς Μακεδονίας, ἀποφασίσαμε νά καλέσουμε τόν πιστό Ὀρθόδοξο Ἑλληνικό λαό νά ἀγωνισθεῖ γιά τήν ἀξιοπρέπεια τοῦ Ἑλληνικοῦ Γένους καί νά ἀντιτάξει στήν παραποίηση τῆς Ἐθνικῆς Ἱστορίας τήν ἀλήθεια γιά τήν ἔνδοξη Μακεδονία.

Ἡ Ἐκκλησία μας καί αὐτή τήν φορά ταυτίζεται και συμπορεύεται μέ τόν λαό, ὁ ὁποῖος διατρανώνει τήν φωνή του, ὅτι ἡ Μακεδονία ἦταν, εἶναι καί θά παραμείνει Ἑλληνική.

Συντασσόμενος μέ τούς Μακεδόνες Ἱεράρχες καλῶ τόν ἱερό Κλῆρο καί τόν πιστό λαό τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος νά συμμετάσχει στό συλλαλητήριο γιά τήν Μακεδονία, πού διοργανώνεται τήν Κυριακή 20 Ἰανουαρίου στήν πλατεία Συντάγματος τῶν Ἀθηνῶν.

Ἡ Ἐκκλησία καλεῖται νά διαφυλάξει καί πάλι

τήν Ἐθνική μας ὑπερηφάνεια”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Κατερίνης:

“Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης καί Πλαταμῶνος πρός τόν Ἱερό Κλήρο καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς Πιερίας

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον καί δικαιολογημένη ἀνησυχία παρακολουθοῦμε ὅλοι μας τίς τελευταῖες ἐξελίξεις γιά τό φλέγον ἐθνικό θέμα τῆς Μακεδονίας.

Τά γεγονότα εἶναι ραγδαῖα. Δέν ἐπιτρέπουν κανένα ἐφησυχασμό. Ὁ ἀγώνας γιά τή Μακεδονία συνεχίζεται.

Ἀπορρίπτουμε τή Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, ἡ ὁποία –πιστεύουμε– ὅτι δέν ἐξυπηρετεῖ τήν Πατρίδα μας.

Εἴμαστε στό πλευρό ὅσων ἀγωνιοῦν γιά τήν ἐξέλιξη τοῦ ἐθνικοῦ αὐτοῦ θέματος καί ἀγωνίζονται γιά τά ἐθνικά μας δίκαια.

Διατρανώνουμε τήν πεποίθησή μας ὅτι :

Ἡ Μακεδονία εἶναι μία καί Ἑλληνική.

Ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας συμμετέχει μέ ἐθνική ὑπερηφάνεια στό πατριωτικό συλλαλητήριο τῆς Ἀθήνας τήν προσεχῆ Κυριακή 20 Ἰανουαρίου, Συγκεκριμένα, θά δρομολογηθοῦν λεωφορεῖα ἀπό τούς Ἱερούς Ναούς.

Ὅσοι θά συμμετάσχουν στό Συλλαλητήριο, μποροῦν νά ἐκκλησιαστοῦν σέ βραδινή Θεία Λειτουργία, πού θά τελεστεῖ στόν Ἱερό Ἁγ. Παρασκευῆς Κατερίνης τό Σάββατο βράδι ἀπό 8:00-10:00.”

Σχετικώς τοποθετήθηκε και το Άγιο Όρος του οποίου η Ιερά Κοινότητα συνεδρίασε εκτάκτως:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της πρός την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας πρός ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Άγιον Όρος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσης» και «μακεδονικής εθνικότητος» υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την διεξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως τής Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.

Επίσης η Ιερά Κοινότης απεφάσισε να αποστείλει εκπροσώπους της εις την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται εις Αθήνας την ερχομένη Κυριακή, 20ή Ιανουαρίου, ενώνοντας την φωνή του Αγίου Όρους με την φωνή των Ελλήνων κατά της σχεδιαζομένης κυρώσεως της Συμφωνίας.

Δεόμενοι προς τον Θεόν και προς την προστάτιδα του Αγιωνύμου Τόπου Κυρίαν Θεοτόκον να διαφυλάττουν το Γένος μας, ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσματος.

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι

των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω».

Ανακοίνωση για την Μακεδονία από τον Μητροπολίτη Φωκίδος:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

Αγίων Θεοδώρων 19

331 00 Άμφισσα

Αριθμ. Πρωτ. 34

Άμφισσα 17 – 1 – 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό.

Αγαπητοί μας αδελφοί,

Ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης της επαρχίας Φωκίδος και διάδοχος του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, συνταυτιζόμενος με την επιστολή των 22 Μακεδόνων Αρχιερέων, καλώ τον κλήρο και τον λαό μας, να αντισταθεί στην εκχώρηση του ονόματος της ηρωϊκής Μακεδονίας μας, στο κρατίδιο των Σκοπίων. Η συμμετοχή όλων μας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος κρίνεται απαραίτητη, για να αποτραπεί η προδοσία και το έγκλημα κατά της Ελληνικότητος της Μακεδονίας μας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από έτους εξέφρασε με δυνατό και ελληνοπρεπή τρόπο, την ψυχή του Έθνους, δηλώνουσα ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους». (Δ.Ι.Σ. 10/1/2018).

Έχουμε υποχρέωση ως Εκκλησία ως πνευματική μητέρα και τροφός του Έθνους των Ελλήνων, να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και του ποιμνίου μας ενδιαφερόμενοι για την ειρηνική συμβίωση των Βαλκανικών λαών.

Έχουμε δικαίωμα και καθήκον να ομιλούμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία για την Μακεδονία μας, για την οποία έχυσαν το αίμα τους πολυάριθμοι κληρικοί όλων των βαθμίδων.

Κανένας να μην απουσιάσει λοιπόν από το συλλαλητήριο υπέρ της Ελληνικότητος της Μακεδονίας μας που θα πραγματοποιηθεί στη πλατεία Συντάγματος Αθηνών.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΩΚΙΔΟΣ Θ Ε Ο Κ Τ Ι Σ Τ Ο Σ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Eθνικός ξεσηκωμός για την Μακεδονία-Στο συλλαλητήριο η σημαία του ήρωα Κ.Κατσίφα

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και παρόλο που ο χρόνος προετοιμασίας του ήταν μόλις 7 ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί...

Close