Ανησυχία για τις σφαγές χριστιανών στη Μ. Ανατολή

GREEKPRESS22042015

Εκρηκτική χαρακτηρίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αφρική, μετά και τα τελευταία κρούσματα σφαγής χριστιανών από τζιχαντιστές, ο Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος. Μιλώντας στην «Κ» κάνει επίσης λόγο για επανεμφάνιση στην Αφρική της αποικιοκρατίας με οικονομική μορφή και αναφερόμενος στην εξάπλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτηρίζει «διαχρονική σκακιέρα υψίστης γεωπολιτικής και ενεργειακής αξίας», τονίζει πως «εκείνοι που μετακινούν τα πιόνια δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ειλικρινά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των απλών ανθρώπων».

Ο ποιμενάρχης εμφανίζεται ανήσυχος για τις επιθέσεις κατά χριστιανών και τις σφαγές. «Η χρήση ή η απειλή χρήσης τρομοκρατικής βίας αμαυρώνει την εικόνα του Θεού στον άνθρωπο. Η ηθική αυτή συναυτουργία της ιδεολογίας με τη βία αιφνιδιάζει, ενσπείρει τον πανικό, αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Η υπόθαλψη της ανασφάλειας στις ψυχές ευτελίζει την αλήθεια της ζωής και αναιρεί την κοινωνία με τον άλλον ως εικόνα του Θεού.

Η ύπαρξη παύει να βιώνεται ως συνύπαρξη, η επιβίωση παύει να πραγματώνεται ως συμβίωση. Τα τελευταία τρομοκρατικά γεγονότα σε Μ. Ανατολή δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση σε περιοχές της πνευματικής μας δικαιοδοσίας.

»Ωστόσο, όσο και αν βρισκόμαστε στο μεταίχμιο των προκλήσεων, δεν έχουμε το δικαίωμα να απολέσουμε την πεποίθηση ότι υπηρετώντας τον Χριστό και τον άνθρωπο μαρτυρούμε την προφητική αποστολή της Εκκλησίας, την ελπίδα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να περιστείλουμε την πίστη στη δύναμη της Αγάπης του Θεού προς υπέρβαση παρόντων δίσεκτων καιρών. Θα παραμείνουμε στις επάλξεις της Ορθοδοξίας στην Αφρική, αφοσιωμένοι στην αποστολή μας που αφορμάται από την εξής αφετηρία: αν οι άνθρωποι μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν πολύ πιο εύκολα να διδαχθούν την αγάπη.

»Η Αφρική δεν έχει διαγράψει από την ιστορική της μνήμη τις οδυνηρές εμπειρίες της αποικιοκρατίας και με απογοήτευση βλέπω την αποικιοκρατία του παρελθόντος να επανεμφανίζεται μεταλλασσόμενη από εδαφική σε οικονομική. Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν στον θρησκευτικό φανατισμό να εκμεταλλευτεί το συναίσθημα της αδικίας που γεννά ο πολιτικός και οικονομικός αμοραλισμός των δυνατών της Γης.

»Η Μέση Ανατολή υποφέρει την περίοδο αυτή από την εξάπλωση της τρομοκρατίας, διότι, στη διαχρονική αυτή σκακιέρα υψίστης γεωπολιτικής και ενεργειακής αξίας, εκείνοι που μετακινούν τα πιόνια δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ειλικρινά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των απλών ανθρώπων. Ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, θυσιάζοντας την κοινωνική αρμονία στον βωμό του σεκταρισμού κατ’ εφαρμογήν της γνωστής μεθόδου του “διαίρει και βασίλευε”. Η ανθρωπότητα ίσως να έσπρωχνε το πρόβλημα αυτό αδιάφορα κάτω από το χαλί της Ιστορίας, αν δεν πρόβαλλε απειλητική η προοπτική της διασποράς του τζιχαντισμού στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες. Και αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο αν χτυπηθεί η ρίζα του κακού, δηλαδή η ανθρώπινη δυστυχία».

Ειρήνη, φιλία, συνεργασία

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον ισχυρό άνδρα, στρατηγό Σίσι, ο κ. Θεόδωρος λέει ότι «διακρίνονται από αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση καθώς και αμφίδρομη συνδρομή» στην επίτευξη στόχων όπως «η ειρήνη, η αρμονία και η ευημερία στη χώρα του Νείλου, ο σεβασμός των θρησκευτικών, φυλετικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των πολιτών» αλλά και «το όραμα της δημιουργίας ενός δυναμικού τριγώνου ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου».

Καθώς στο περιφερειακό περιβάλλον εντείνεται η αστάθεια, από κοινού οι ποιμένες των χριστιανικών δογμάτων προχώρησαν στη συγκρότηση Συμβουλίου Εκκλησιών. «Ο στόχος της συνεργασίας αυτής είναι διπλός: από τη μια να συνδράμουμε την οργανωμένη Πολιτεία στην απάλυνση των ανισοτήτων, από την άλλη να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα κάθε χριστιανού ελεύθερα να θρησκεύει».

Στόχος του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο και τη Β. Αφρική είναι πρωτίστως η διατήρηση άσβεστης της μνήμης και ζωντανής της παρουσίας της Ορθοδοξίας. «Στην υποσαχάρια Αφρική πρωτεύων στόχος μας είναι η παρουσίαση με τρόπο κατανοητό και η διάδοση της ορθόδοξης πίστης προς τους γηγενείς αδελφούς, με απόλυτο σεβασμό προς την ελεύθερη προσωπική επιλογή εκάστου και την ιδιαίτερη εθνική ή φυλετική του ταυτότητα, και με προοπτική την εν Χριστώ σωτηρία».

Ειδική αναφορά κάνει στην ιδέα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής για την οποία τονίζει ότι δεν μπορεί να αποποιείται τις ευθύνες της αναφορικά με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των συνανθρώπων μας.

Ενα μοναδικό μνημείο χριστιανοσύνης στην Αίγυπτο αναγεννάται

Ενα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μνημεία της χριστιανοσύνης στην Αφρική, η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο, ανακαινισθείσα προσφάτως, παραδίδεται μεθαύριο στους πιστούς της, χριστιανούς και… μουσουλμάνους, σε μια περίοδο που το φάντασμα της ισλαμικής τρομοκρατίας απλώνεται και στη Μαύρη Ηπειρο. Ο ναός βρίσκεται στην περιοχή Margirgis, δίπλα ακριβώς στο παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου, και ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Χτισμένος στη μια όχθη καναλιού του Νείλου που ένωνε, προτού αποξηρανθεί, το Κάιρο με την Ερυθρά Θάλασσα, έστεκε επί αιώνες έχοντας απέναντί του, στην άλλη όχθη, μια Κοπτική εκκλησία, συμβολίζοντας την αγαστή συνεργασία Ελληνορθόδοξων και Κοπτών χριστιανών στην Αίγυπτο. Στη σημερινή του μορφή, ο ναός ανοικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο, ενώ στην ίδια θέση υπήρχε μικρότερος ναός, που καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 19ου αι., όπως και όλη η γύρω περιοχή.

Στην ιστορική του διαδρομή υπήρξε καταφύγιο στο οποίο κατέθεταν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή, μια πνευματική όαση στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όχι μόνο για τους χριστιανούς. Ηταν και ο θαυματουργός «Αμπού Γκοργκ» των Αιγύπτιων μουσουλμάνων, που συρρέουν κατά χιλιάδες ανήμερα της γιορτής του.

«Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου είναι ο Παρθενώνας της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο. Η μοναστική αυτή κιβωτός αντανακλά την αγιαστική δισχιλιετή παρουσία της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Φέρει αποτυπωμένη στο Καθολικό, στα Παρεκκλήσια, στις λαβυρινθώδεις κατακόμβες με το αρχαίο νειλόμετρο τις αμπώτιδες και τις παλίρροιες του χρόνου. Διηγείται ιστορίες πίστης και καρτερίας, αλλά και αγαπητικής διακονίας, με τη Μονή να λειτουργεί κατά καιρούς ως νοσοκομείο, γηροκομείο, πτωχοτροφείο, σχολείο, καταφύγιο διωκομένων» λέει την «Κ» ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος. «Το σολομώντειο έργο τής εκ βάθρων ανακαίνισης της μοναδικής αυτής Ροτόντας της Ανατολής δεν σώζει μόνο τα δομικά υλικά του συγκροτήματος της Μονής από την αδήριτη φθορά του χρόνου. Πολύ περισσότερο διασώζει το πνεύμα, την ψυχή, το φρόνημα εκείνων που δεν λιποψύχησαν και δεν λησμόνησαν πίστη και αφετηρία, αλλά έκαναν την έρημο του χρόνου να ανθίσει. Γι’ αυτό και οι Ορθόδοξοι στην Αίγυπτο αισθάνονται ανάταση ψυχική και αναψυχή πνευματική αντικρίζοντας τον προμαχώνα αυτό πίστεως, το καταφύγιο της Αγίας Οικογενείας και τον τόπο φυλάκισης του Αγίου Γεωργίου να αναγεννάται».

Μεθαύριο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, των Αρχιεπισκόπων Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Κύπρου, κ. Ιερώνυμου και Χρυσοστόμου, εκπροσώπου της κυβέρνησης της Κύπρου και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της μονής, που ανακαινίστηκε με χρήματα που διέθεσε (άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ) η οικογένεια των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, στρατηγό Σίσι, με τον οποίο θα συζητήσει διμερή θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην ταραγμένη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ο «Αμπού Γκοργκ», όπως τον αποκαλούν οι Αιγύπτιοι, είναι θαυματουργός, γι’ αυτό, άλλωστε, συρρέουν χιλιάδες χριστιανοί και μουσουλμάνοι από διαφορετικά σημεία της χώρας την ημέρα της γιορτής του, στις 23 Απριλίου.

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συγγραφέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read previous post:
Ο Καμμένος στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Καΐρου (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Ο Καμμένος στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Καΐρου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

O Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος, υποδέχτηκε την Κυριακή τον Υπουργό Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, τον οποίο και...

Close